Sarkozy tarča kritik zaradi podpore novim referendumom na zasedenih ozemljih v Ukrajini

0

Nekdanji francoski predsednik Nicolas Sarkozy je v Kijevu in Parizu povzročil ogorčenje, potem ko je v sredo izjavil, da bi se ruska invazija na Ukrajino lahko končala z novimi referendumi na ozemljih, ki jih je zasedla Rusija. Ob tem je ocenil, da je vsaka vrnitev na prejšnje stanje iluzija, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Ukrajinci (…) bodo želeli ponovno zavzeti, kar jim je bilo neupravičeno odvzeto,” je za konservativni francoski časnik Le Figaro dejal Sarkozy. Ob tem je ocenil, da če Ukrajincem to ne bo uspelo, bodo izbirali med zamrznjenim konfliktom in izhodom iz konflikta z referendumi pod strogim nadzorom mednarodne skupnosti.

Po besedah nekdanjega francoskega predsednika je vrnitev na stanje, kakršno je bilo pred konfliktom med Ukrajino in Rusijo, iluzija, pri čemer je govoril predvsem o polotoku Krim, ki si ga je Rusija nezakonito priključila leta 2014. “Za utrditev sedanjega stanja bo potreben nesporen referendum,” je ocenil in poudaril, da ruski predsednik Vladimir Putin “ni nerazumen”.

Kot je še dejal, je Rusija evropska soseda in bo to tudi ostala. “Diplomacija, razprave in pogovori ostajajo edini način za iskanje sprejemljive rešitve. Brez kompromisa ni mogoče doseči ničesar,” je poudaril Sarkozy in dodal, da bi morala Ukrajina ostati nevtralna ter da zanjo ni prostora v EU in zvezi Nato.

Na njegove izjave so se odzvali v Kijevu, od koder so sporočili, da te temeljijo na “kriminalni logiki”. “Ne moreš trgovati z ozemlji drugih ljudi, ker se nekoga bojiš ali ker prijateljuješ s kriminalci,” je dejal svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega Mihajlo Podoljak. Sarkozyja je ob tem obtožil, da je v času, ko je bil predsednik Francije, “namerno sodeloval v zločinski zaroti za ruski zaseg ukrajinskih ozemelj”.

Sarkozyjeve besede so naletele na kritike tudi v Franciji. Poslanec Zelenih Julien Bayou je nekdanjega predsednika označil za ruskega vplivneža, njegov intervju za La Figaro pa za nor in šokanten. Sarkozyjev nekdanji obveščevalni svetovalec Jerome Poirot pa je med drugim dejal, da so izjave nekdanjega šefa sramotne.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen