Novoodkrita vrsta kače v Peruju, ki lovi krastače in kuščarje, dobila ime po Harrisonu Fordu

0

Znanstveniki v Peruju so odkrili novo vrsto kače, ki so jo poimenovali po filmskem zvezdniku Harrisonu Fordu. Za to potezo so se odločili, ker je 81-letni ameriški igralec aktiven pri okoljskih vprašanjih in podpira ohranjanje živalskih vrst, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Znanstveniki v Peruju so 40-centimetrsko kačo, ki je dobila znanstveno ime Tachymenoides harrisonfordi, prvič odkrili maja lani v džungli goratega območja narodnega parka Otishi, so v sredo sporočili z univerze San Marcos v Limi.

Toda šele pred kratkim so ugotovili, da gre v resnici za novo, doslej nepoznano vrsto kače. Kača Tachymenoides harrisonfordi je rumenkasto rjave barve s črnimi pikami, črnim trebuhom in bakrenimi očmi. Je neškodljiva za ljudi, med drugim pa lovi krastače in kuščarje.

Odkrila jo je mednarodna ekipa raziskovalcev iz univerze San Marcos, univerze Wesleyan v ameriški zvezni državi Illinois in Mednarodne univerze na Floridi. Ekipo je vodil ameriško-nemški biolog Edgar Lehr, ki je tudi sprejel odločitev o poimenovanju nove vrste.

“Izvedel sem, da je Harrison Ford privolil v uporabo svojega imena prek posvetovanja, ki ga je opravila organizacija Conservation International,” je povedal Lehr. Dodal je, da so kačo našli na območju, ki je dostopno zgolj s helikopterjem, iskanje pa je potekalo kar sedem dni.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen