Zelenski: Ukrajina želi jasen signal o povabilu v zvezo Nato

0

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski se je v četrtek mudil na krajšem obisku v Pragi, kjer je po srečanju s češkim predsednikom Petrom Pavlom dejal, da Ukrajina na vrhu Nata prihodnji teden želi dobiti jasen signal o povabilu v zavezništvo. Zelenski bo danes odpotoval v Turčijo, kjer se bo sestal s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

“Kaj bi bilo za nas idealno? Želimo prejeti povabilo v Nato,” je ob četrtkovem obisku v Pragi pred prihajajočim vrhom Nata dejal Zelenski in dodal, da je zdaj čas, da zavezništvo dokaže svojo iskrenost, enotnost in pogum.

Hkrati je ukrajinski predsednik priznal, da do tega vprašanja v nekaterih državah obstaja odpor in da se določeni narodi v Evropi še vedno ozirajo k Moskvi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Češki predsednik in nekdanji general Nata Petr Pavel je po srečanju z Zelenskim dejal, da bi morala Ukrajina takoj po koncu vojne začeti pogajanja za vstop v zavezništvo. Dejal je, da je to pomembno tudi za varnost Češke, ki se bo po njegovih besedah zavzela tudi za hiter začetek pristopnih pogajanj za članstvo Ukrajine v EU.

Ob tem je pozdravil prizadevanja ukrajinske vojske na fronti v boju proti ruskim silam in dejal, da je Ukrajina “ne le začela protiofenzivo, ampak tudi pokazala, da Rusija ni tako močna, kot se je poskušala prikazati”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi Zelenski je ob tej priložnosti spregovoril o poteku ukrajinske protiofenzive in dejal, da sicer poteka počasi, vendar pa ukrajinske sile po njegovih besedah napredujejo, medtem ko se Rusi umikajo.

Ukrajinski predsednik se je danes sestal še s češkim premierjem Petrom Fialo, ki je obljubil dodatno vojaško pomoč Ukrajini, Zelenski pa je dejal, da Ukrajina za učinkovit boj z ruskimi silami potrebuje orožje dolgega dosega. Dodal je, da je odločitev o dobavi le-tega odvisna izključno od Washingtona.

Zelenski je češko prestolnico obiskal v okviru krajše evropske turneje, s katero želi okrepiti podporo ukrajinskim prizadevanjem v vojni in za vstop v Nato pred vrhom zavezništva, ki bo prihodnji teden potekal v litovski prestolnici Vilnius.

Pred obiskom v Pragi se je Zelenski v četrtek mudil tudi v Sofiji, kjer se je srečal z bolgarskim političnim vrhom, danes pa bo odletel v Istanbul, kjer se bo sestal s turškim predsednikom Erdoganom, je poročala turška državna tiskovna agencija Anadolu.

Zelenski in Erdogan naj bi se poleg prihajajočega vrha Nata v pogovorih, ki sovpadajo s petstotim dnem od začetka ruske invazije na Ukrajino, osredotočila tudi na iztekajoči se dogovor o izvozu ukrajinskega žita prek Črnega morja, pri sklenitvi katerega je posredovala Turčija.

Napovedane pogovore med ukrajinskim in turškim predsednikom so danes komentirali tudi v Moskvi. “Zelo pozorno bomo spremljali rezultate teh pogovorov. Za nas bo zanimivo izvedeti, o čem so se pogovarjali,” je novinarjem povedal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Dodal je, da Moskva ceni odnose med Rusijo in Turčijo ter Erdoganova prizadevanja za posredovanje med Moskvo in Kijevom.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen