Zlata palma v Cannesu za film Anatomy of a Fall režiserke Justine Triet, častno zlato palmo prejel legendarni Michael Douglas

0

Na 76. filmskem festivalu v Cannesu je najprestižnejšo nagrado, zlato palmo, prejel film Anatomy of a Fall francoske režiserke Justine Triet. Veliko nagrado žirije – grand prix, ki je druga najpomembnejša nagrada, je na nocojšnji podelitvi prejel film The Zone of Interest v režiji Jonathana Glazerja. V konkurenci za nagrado je bilo letos 21 filmov.

Justine Triet je po pisanju nemške tiskovne agencija dpa šele tretja ženska, ki je prejela glavno nagrado na filmskem festivalu v Cannesu.

V filmu Anatomy of a Fall je v vlogi vdove, obtožene umora svojega moža, zaigrala nemška igralka Sandra Hüller, ki je igrala tudi v filmu britanskega režiserja Jonathana Glazerja The Zone of Interest po romanu Martina Amisa; v slednjem je upodobila soprogo poveljnika Auschwitza.

Nagrado za najboljšo režijo je prejel v Vietnamu rojeni francoski režiser Tran Anh Hung za film The Pot-au-Feu.

Nagrado žirije je prejel film Fallen Leaves finskega režiserja Akija Kaurismakija. Kultni finski režiser se je z njim sicer tokrat v Cannesu petič potegoval za zlato palmo.

Za scenarij je bil nagrajen Yuji Sakamoto za film Monster, ki ga je režiral japonski režiser Hirokazu Kore-eda.

Nagrado za najboljšo igralko je prejela turška igralka Merve Dizdar. V filmu About Dry Grasses, ki ga je režiral turški režiser Nuri Bilge Ceylan, je zaigrala v vlogi učiteljice.

Nagrado za najboljšega igralca pa je prejel japonski igralec Koji Yakusho za film Perfect Days režiserja Wima Wendersa. Wenders je film posnel na Japonskem in v japonščini. Osredotočil se je na redkobesednega in malce asocialnega moškega v poznih srednjih letih, ki uživa v malih stvareh in gestah in je zadovoljen s službo čistilca tokijskih javnih stranišč.

Izbor filmov v glavnem tekmovalnem programu je tudi tudi tokrat ponujal stara in nova imena, je pa bilo letošnje leto bolj kot običajno naklonjeno režiserkam. Za zlato palmo se jih je s svojimi filmi tokrat potegovalo rekordnih sedem.

Žiriji je letos predsedoval švedski režiser Ruben Östlund, ki je kar dvakrat prejel zlato palmo. Nazadnje je glavno nagrado na tem prestižnem festivalu dobil lani za film Trikotnik žalosti.

Častno zlato palmo pa je letos prejel Michael Douglas, in sicer kot priznanje za briljantno kariero in angažma v kinematografiji. Douglas je bil eden največjih filmskih zvezdnikov v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja, nastopil je v trilerjih, kot sta Prvinski nagon in Usodna privlačnost.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen