Poročilo NIJZ: Nad dopustno mejo na zdravstvene storitve čaka več kot polovica vseh pacientov

0

Podatki poročila NIJZ kažejo, da je na 1. maj nad dopustno mejo na prve preglede in izbrane zdravstvene storitve čakalo 141.111 pacientov, kar predstavlja 50,26 odstotka vseh čakajočih. Število čakajočih na prve preglede se je v primerjavi s preteklim mesecem povečalo, število čakajočih na izbrane zdravstvene storitve pa zmanjšalo.

1. maja je za 25 izbranih vrst zdravstvenih storitev na prvi pregled čakalo 124.994 oseb, od tega je nad dopustno mejo čakalo 70.785 oseb, kar predstavlja 56,63 odstotkov od vseh čakajočih na prvi pregled v specialistični ambulanti, kaže poročilo Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ).

Nad dopustno čakalno dobo za prvi pregled je v začetku maja čakalo 3618 oziroma 5,4 odstotka več pacientov kot na prvi dan preteklega meseca.

Hkrati je 1. maja na 379 izbranih vrst zdravstvenih storitev čakalo 155.776 oseb, od tega jih je nad dopustno mejo čakalo 70.326, kar predstavlja 45,15 odstotka od vseh čakajočih na terapevtsko diagnostično storitev.

Nad dopustno čakalno dobo je v začetku maja je za 379 izbranih vrst zdravstvenih storitev čakalo 3.793 oziroma 2,4 odstotka manj bolnikov, kot na prvi dan preteklega meseca.

Pri čakajočih nad dopustno čakalno dobo niso upoštevani tisti, ki nad dopustno dolgo čakalno dobo čakajo zaradi lastne želje (prestavitev termina ali želja po določenem zdravniku), zaradi medicinske indikacije za uvrstitev na točno določen termin in tisti, ki za določeno storitev čakajo na kontrolni pregled, so v poročilu pojasnili pri NIJZ.

Celotno poročilo je dostopno na povezavi sta.si/qA33yQ.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen