Primož Roglič z najhitrejšim časom na Višarje pred skupno zmago na Giru

0

Slovenski kolesarski as Primož Roglič je pred skupno zmago na kolesarski dirki po Italiji. Kolesar ekipe Jumbo-Visma je dobil odločilno, 20. etapo – 18,6 kilometra dolg gorski kronometer na Svete Višarje. Do danes vodilnega Britanca Gerainta Thomasa je kljub tehničnim težavam premagal za 40 sekund. Pred zadnjo, ravninsko etapo vodi za 14 sekund.

Roglič je pred etapo zaostajal 26 sekund, na brutalno težki progi pa je pred velikim številom slovenskih navijačev doživljal pravo dramo. Potem ko je bil najhitrejši na vseh vmesnih časih in ko je bilo že videti, da bo “zlomil” Thomasa, se mu je okoli dva kilometra pred ciljem snela veriga. Izgubil je vsaj 10 sekund, kazalo je, da od zmage ne bo nič.

A sam se prav veliko ni obremenjeval s tehničnim zapletom, ki bi mu skoraj spodnesel zmagovito vožnjo. “Snela se mi je veriga … takšne stvari se dogajajo,” je za Eurosport mirno odgovoril o trenutku, ko je mnogim slovenskim kolesarskim navdušencem zastal dih.

Težave so mu vlile dodatnih moči in motiva. V zaključku vzpona je bil močnejši od Thomasa, ki se je moral zadovoljiti z drugim mestom. Še dve sekundi več od Britanca je na tretjem mestu zaostal Portugalec Joao Almeida. Isti vrstni red, kot je bil v kronometru, je dan pred koncem dirke tudi v skupnem seštevku.

Roglič, ki je zabeležil 73. zmago v karieri in četrto etapno na Giru, vse je dosegel v vožnji na čas, bo očitno postal prvi Slovenec z zmago v skupnem seštevku Gira. V zadnji, ravninski etapi s ciljem v Rimu ga lahko zaustavi le še padec oziroma poškodba.

“Treba bo še priti do cilja, a zagotovo je bila to odločilna etapa, imel sem noge na pravi dan, da o podpori vseh niti ne govorim. Resnično sem užival v vsakem metru, ki sem ga prevozil,” je v izjavi za slovenske medije dejal tako rekoč zmagovalec Gira.

“V bistvu sem šel na energijo ljudi. Sploh ne vem, kako težko je bilo, enostavno sem letel,” je o sijajnem vzdušju in špalirju navijačev iz Slovenije dejal Roglič, ki bo zdaj vsaj eno leto dirkal z nazivom kralja italijanskih cest.

“Lahko rečemo, da je bila to dirka mojega življenja. Zagotovo sem užival. Ko sem se zbudil, sem premišljeval, da je popolnoma vseeno, ali zmagam ali izgubim, to je le ena številka. Pomembno je, da dam vse od sebe, da pokažem borbo in zaupanje. Vse sem dal na cesto in bilo je dovolj,” je še dodal 33-letni kolesar nizozemske ekipe Jumbo-Visma.

Že zjutraj je čutil, da je pripravljen. Po ogledu trase, ko jo je tudi v celoti prevozil, si je želel takoj na kolo. “Res je, čim prej bi startal, takoj zjutraj, to čakanje te … Bil sem namreč pripravljen za start. Potem pa sem rešil kakšen duolingo na aplikaciji in je hitreje minilo,” je še dodal junak slovenskih množic na Višarjah o tem, kako si je krajšal čas pred dolgim čakanjem na 17.11, ko so ga spustili s startne rampe v Trbižu, kjer je mrgolelo slovenskih navijačev, tako kot pozneje na vseh možnih mestih ob brutalno zahtevni progi, še posebno na cilju.

Tam je Rogliču čestital tudi Thomas. “Proti koncu sem čutil, da mi noge postajajo težke. Ne iščem izgovorov, ampak na kolesu se preprosto nisem počutil najbolje. Je pa bolje izgubiti s takšno razliko, kot le za kakšno sekundo ali dve. Tako me je vsaj ‘razbil’. Resnici na ljubo si Primož to zmago zasluži. Imel je celo mehanske težave in vseeno zmagal za 40 sekund,” je športno priznal poraz 37-letni Valižan.

Rogličeva zmaga je povzročila pravo evforijo med slovenskimi uporabniki družbenih omrežij. Tudi domači mediji so polni hvalnic za prvega Slovenca, ki je osvojil sloviti Giro.

“Primož Roglič se je dobesedno snel s ketne,” je razplet ob 40-sekundni prednosti Slovenca pred Geraintom Thomasom v cilju in prevzemu vodstva v skupni razvrstitvi zapisal komik in član Radio Ga Ga na Radiu Slovenija Jure Mastnak.

“Noro” je bila najpogostejše zapisana beseda na profilih slovenskih uporabnikov družbenih omrežjih. “Waaa, noro! Jokam. Rogla, ti si car,” je zapisala dvakratna svetovna prvakinja v smuku Ilka Štuhec.

“Bravo,” je bil v svojem slogu kratek in jedrnat slovenski košarkarski as Luka Dončić. Odzval se je tudi Rogličev moštveni kolega Jan Tratnik, ki je moral zaradi trka z avtomobilom odstopiti še pred začetkom dirke: “Primož Roglič. Pravi zgled. Kar te ne ubije, te naredi močnejšega. Zaslužiš si to!”

Čestitke Rogliču so deževale tudi iz političnih vrst. “Izjemna predstava, o tem se bo še dolgo govorilo, zgodovinsko!” je zapisal nekdanji predsednik republike Borut Pahor, ki je Rogliča na Twitterju označil za svojega junaka.

“Težko je zbrati besede v teh trenutkih. Za Rogliča res ni ovir. Neverjetna vožnja ob neverjetni kulisi slovenskih zastav na Svetih Višarjah. Dan za zgodovino, čestitke Primož,” je na Twitterju zapisala aktualna predsednica Nataša Pirc Musar.

Rogliču je na Twitterju čestitala tudi vlada: “Iskrene čestitke Primož Roglič za izjemno borbenost in zasluženo zmago na Dirki po Italiji!” “Čestitke,” pa je ob ključniku “slovenskamoč” zapisal predsednik SDS Janez Janša.

Zmaga Rogliča je močno odmevala tudi v domačih medijih. “Čudež na Svetih Višarjah!” je zapisal multimedijski portal RTV Slovenija, “Noro! Primož Roglič je zmagovalec Gira!!!” pa Siolov Sportal. “Svete Višarje so okronale Svetega Primoža,” je v naslovu zapisal Delo, “Rožnati telemark” pa v naslovu svojega uredniškega komentarja Dnevnik.

Tudi tuji športni mediji niso mogli mimo Rogličeve zmage in predvsem dejstva, da je po bolečem porazu na predzadnji dan Toura leta 2020, ko ga je na presenečenje vseh na gorskem kronometru do rumene majice prehitel rojak Tadej Pogačar, tokrat Roglič sam zrežiral veliki preobrat. “Roglič potegnil “Pogačarja”,” je zapisala španska Marca.

Na Eurosportu so se spomnili na dogajanje v Franciji pred slabimi tremi leti in zaključili, da je Roglič z današnjo predstavo izgnal demone La Planche des Belles Filles. O Rogličevi mojstrovi na Višarjah se je razpisala tudi italijanska Gazzetta dello Sport.

Na Twitterju pa so se uporabniki odzvali tudi na dogodek med zaključkom današnjega kronometra, ko je eden izmed navijačev v rdeči majici ob cesti po težavah z verigo pomagal Rogliču s prijateljskim potiskom v klanec.

Kot je zapisal romunski kolesarski blogger Mihai Simion, je moški v rdeči majici nekdanji Rogličev kolega iz skakalne reprezentance Mitja Mežnar. Moškemu je znana slovenska prodajalna burekov obljubila zastonj burek za celo leto.

Ob tem je Simion še spomnil, da je prav Trbiž, kjer je bil start današnje etape, kraj enega Rogličevih največjih uspehov v skokih. Leta 2007 je namreč tam skupaj z ekipo postal svetovni mladinski prvak.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen