Washington Post: Prigožin naj bi Ukrajini za umik iz Bahmuta ponudil razkritje položajev ruskih vojakov

0

Vodja ruske najemniške vojaške skupine Wagner Jevgenij Prigožin je ukrajinski strani ponudil, da ji razkrije položaje ruskih vojakov, je v nedeljo poročal ameriški časnik Washington Post, ki se sklicuje na razkrite dokumente ameriških obveščevalnih služb. V zameno naj bi zahteval umik ukrajinskih vojakov iz mesta Bahmut na vzhodu Ukrajine.

Prigožin je konec januarja izkoristil svoje stike v ukrajinski vojaški obveščevalni službi in podal ponudbo. V zameno za umik ukrajinskih vojakov iz Bahmuta bi ukrajinskim obveščevalcem razkril položaje ruskih sil, je poročal Washington Post.

Po pisanju časnika je Ukrajina ponudbo zavrnila, saj Prigožinu ni zaupala. Po navedbah neimenovanega ameriškega predstavnika, na katerega se sklicuje Washington Post, so tudi v Washingtonu dvomili o Prigožinovih namerah.

Iz razkritega dokumenta ni jasno razvidno, katere položaje ruskih enot je bil Prigožin pripravljen razkriti. Dokument se sklicuje na razkrite obveščevalne dokumente ZDA, ki so se pojavili na platformi Discord, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Prigožin je na začetku meseca zagrozil, da bo umaknil svoje sile iz Bahmuta, epicentra spopadov na vzhodu Ukrajine, če mu ruska vojska ne bo dobavila streliva. Kasneje je sporočil, da so mu obljubili dodatno strelivo.

V petek pa je rusko vojaško poveljstvo obtožil, da podcenjuje razmere v Bahmutu, ruske vojake pa je obtožil, da so pobegnili s svojih položajev v okolici mesta.

Medtem so iz Kijeva poročali o napredku ukrajinskih sil pri Bahmutu, kar je sicer ruska stran zanikala.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen