Pravico javnosti do dostopa do informacij je treba spoštovati

0

(28. maj 2023) Dragi mladi,

tokratni Poslančev dnevnik želim nameniti delovanju evropske komisarke Vere Jourove, ki je v marcu obiskala Slovenijo in se v okviru obiska srečala s predsednikom Ustavnega sodišča Matejem Accetom, ki ima že nekaj časa na mizi zahtevo o odločanju o zakonu o RTV. Evropsko komisijo sem zaprosil za posredovanje poročila o omenjenem obisku pa tudi za podatke o tem, koliko ustavnih sodišč je komisarka, ki je tudi podpredsednica komisije, obiskala v svojem mandatu.

Bil sem prav neprijetno presenečen, ko sem od Evropske komisije, za katero menim, da bi morala delovati transparentno in pregledno, prejel cenzurirano poročilo o obisku v Sloveniji. A ne le to, komisija mi tudi ni odgovorila na preprosto vprašanje, povezano s statističnimi podatki o srečanjih podpredsednice Jourove s predsedniki ustavnih sodišč v različnih državah članicah v času njenega mandata. Izmikajoči se odgovori močno poglabljajo nezaupanje v pregledno delovanje podpredsednice Evropske komisije Jourove. Ob tem se mi zdi pomembno poudariti, da ne gre za zasebna srečanja, temveč za del javnih dolžnosti podpredsednika v imenu državljanov Evropske unije. Zato je pravica državljanov, da imajo dostop do konkretnih in natančnih informacij o stikih komisarke Jourove.

Še bolj zaskrbljen pa sem nad cenzuro poročila glede komunikacij in o obisku Vere Jourove v Sloveniji. Poleg legitimnega interesa javnosti za razumevanje podrobnosti in razprav, ki so potekale med različnimi sestanki komisarke, velja omeniti tudi, da je Vera Jourova javno podprla zakon o RTV, kar še povečuje skrb glede njenega potencialnega vpliva na odločitev Ustavnega sodišča in sproža vprašanja o nepristranskosti postopka.

Dragi mladi,

javnost ima vso pravico do vpogleda v te dokumente, zlasti ker gre v tem primeru za zadeve javnega interesa in odgovornosti. Zato sem na Evropsko komisijo ponovno podal uradno zahtevo s pozivom, da objavi celotno poročilo misije, pa tudi zapisnike sestankov in interne komunikacije, povezane z obiskom podpredsednice Jourove v Sloveniji, vključno z memorandumom, pripravljenim za njen obisk.

V kolikor moji zahtevi ne bo ugodeno, pa je naslednji korak, da o ravnanju komisije obvestim evropskega varuha človekovih pravic, saj sem mnenja, da je pravico javnosti do dostopa do informacij treba spoštovati, zlasti kadar gre za zadeve javnega interesa in odgovornosti.

Milan

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen