Dr. Milan Zver s pobudo za postavitev vseevropskega spominskega obeležja žrtvam totalitarizmov

0

(4. maj 2023) Evropski poslanec dr. Milan Zver je v okviru neformalne skupine poslancev Evropskega parlamenta “Evropski spomin” skupaj z dr. Andrejo Valič Zver, predsednico Inštituta Jožef Pučnik, eden od pobudnikov pisma za pospešitev postopkov izdelave in pridobitev ustreznih dovoljenj za postavitev vseevropskega spominskega obeležja žrtvam totalitarnih režimov v Bruslju.

Kot je izpostavljeno v pismu, poslanci Evropskega parlamenta iz petih različnih političnih skupin pozivajo belgijske oblasti k izdaji vseh potrebnih dovoljenj za postavitev spominskega obeležja. 

Evropski parlament je 23. avgust, dan, ko je bil leta 1939 podpisan pakta Hitler-Stalin, razglasil za Evropski dan spomina in leta 2009 pozval k oblikovanju vseevropskega spomenika vsem žrtvam totalitarnih režimov 20. stoletja.

28. marca sta Evropski parlament obiskala Marek Mutor, predsednik Evropske platforme spomina in vesti, ter Tszwai So, oblikovalec in arhitekt podjetja Spheron Architects, da bi predstavila projekt “Odmev v času”, ki je bil izbran ob zaključku mednarodnega arhitekturnega natečaja, razpisanega leta 2017, financirala pa sta ga Parlament in Evropska komisija.

Izbrana idejna zasnova spominskega obeležja žrtvam totalitarnih režimov je izvirno zasnovana in bo prikazovala zadnja pisma, ki so jih žrtve totalitarizma iz gulagov, koncentracijskih taborišč, zaporov in mest prisilne deportacije napisale svojim bližnjim in sorodnikom. Skoraj 800 pisem bo nameščenih v središču Evrope, na trgu Jeana Reya, v bližini Muzeja evropske zgodovine, Parlamenta, Komisije in Sveta. Projekt, katerega stroški so ocenjeni na 5 milijonov evrov, se bo financiral tudi na podlagi kampanje množičnega financiranja.

Kot izpostavljajo pobudniki pisma bruseljskim oblastem, Evropska platforma spomina in vesti še vedno ni prejela gradbenega dovoljenja za postavitev obeležja s strani regionalnih oblasti glavnega belgijskega mesta. Trg Jean Rey je namreč v skupni lasti občine Bruselj in regionalnega ministrstva za mobilnost. Medtem ko so bruseljske mestne oblasti podpirale ta projekt od samega začetka, pa je ministrstvo ves čas oklevalo. 

“Danes smo soočeni z naraščajočim ekstremizmom in širjenjem avtoritarnih režimov, zato imajo Unija, njene institucije in izvoljeni predstavniki dolžnost počastiti tiste, ki so padli v boju za svobodo in demokracijo. Evropska unija, utemeljena na podlagi izkušenj iz evropske zgodovine, mora bolj kot kdaj koli prej pokazati svojo odločenost, da se zgodovina ne sme ponoviti,” izpostavljajo pobudniki in pozivajo k temu, da bi regionalne oblasti ustrezno pohitrile postopke pridobivanja gradbenega dovoljenja za postavitev obeležja. ” Z vašo pomočjo in podporo nam bo uspelo uresničiti ta izjemen projekt,” še izpostavljajo pobudniki.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen