Tuje države iz Sudana evakuirajo diplomatsko osebje in državljane

0

ZDA so zaradi oboroženih spopadov med sudansko vojsko in paravojaškimi silami RSF evakuirale osebje s svojega veleposlaništva v Kartumu, je v soboto potrdil ameriški predsednik Joe Biden. Z evakuacijami svojega diplomatskega osebja in državljanov so začele tudi številne druge države, poročajo tuje tiskovne agencije.

Bela hiša je pojasnila, da ZDA začasno ustavljajo delovanje veleposlaništva v sudanski prestolnici, Biden pa je pozval k “takojšnjem in brezpogojnem premirju”.

Ameriški državni sekretar Antony Blinken je pojasnil, da so odločitev o evakuaciji sprejeli zaradi “resnih in naraščajočih varnostnih groženj”. Njegov namestnik John Bass je pojasnil, da je med evakuiranimi tudi nekaj tujih diplomatov. Ob tem je dejal, da v prihajajočih dneh ni za pričakovati usklajene evakuacije državljanov ZDA, ki so še v Sudanu, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V misiji je sodelovalo več kot 100 pripadnikov ameriških posebnih enot, je novinarjem dejal eden od poveljnikov ameriških sil Douglas Sims. Evakuacijo je ameriška vojska izvedla s pomočjo transportnih helikopterjev, ki so v Kartum prileteli iz Džibutija, kjer imajo ZDA vojaško oporišče.

Da se ZDA, Francija, Združeno kraljestvo in Kitajska pripravljajo na evakuacije, je že v soboto potrdil tiskovni predstavnik sudanske vojske. Iz Pariza so danes potrdili, da so začeli lastno evakuacijo, francosko zunanje ministrstvo pa je ob tem navedlo, da bodo pri tem pomagali tudi ostalim evropskim državljanom in tistim iz “zavezniških partnerskih držav”.

Združeno kraljestvo je iz Sudana že evakuiralo osebje britanskega veleposlaništva in njihove družine, je danes sporočil predsednik vlade Rishi Sunak.

Tudi Nemčija je pričela z evakuacijo državljanov iz Sudana. “V okviru naših možnosti bomo s seboj vzeli tudi državljane EU in druge državljane,” je sporočilo nemško zunanje ministrstvo.

Italijanski zunanji minister Antonio Tajani je potrdil, da so vzpostavili stik z vsemi Italijani v Sudanu. “Pomagali bomo tudi pri evakuaciji Švicarjev in apostolske nunciature ter približno 20 evropskih državljanov,” je povedal. Skupno bo Italija iz Sudana evakuirala 200 civilistov, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Da potekajo evakuacije nizozemskih in belgijskih državljanov sta prek Twitterja sporočila zunanja ministra teh držav Wopke Hoekstra in Hadja Lahbib.

Švedski parlament je medtem vladi odobril napotitev do 400 oboroženih sil za evakuacijo državljanov iz Sudana. Podrobnosti o tem, kdaj in kako bo potekala napotitev, za zdaj še niso znane, vendar vlada navaja, da bodo vojaki v Sudan napoteni predvidoma v roku 24 ur.

Sudan danes skupaj z državljani Združenih arabskih emiratov oziroma Turčije zapušča tudi 11 državljanov Srbije, je za srbsko javno radiotelevizijo RTS potrdil častni konzul Srbije v Kartumu Ahmed Abdel Muti. V državi naj bi zaenkrat ostalo nekaj manj kot sto srbskih državljanov, je še pojasnil konzul.

Turško veleposlaništvo v Sudanu je sporočilo, da je Turčija v jutranjih urah pričela z evakuacijo, ki so jo iz enega predela Kartuma ustavili, saj naj bi v mošeji, ki so jo izbrali kot zbirno točko, odjeknile eksplozije.

Uspešno evakuacijo več kot 150 ljudi, vključno s številnimi tujimi državljani, je v soboto izvedla Savdska Arabija. Po navedbah španskih medijev je letala za evakuacijo v Sudan poslala tudi Španija, lastne državljane pa bo v kratkem začela evakuirati tudi Grčija, so danes potrdili v Atenah.

Egipt je danes sporočil, da je začel izvajati ukrepe za evakuacijo svojih državljanov z varnih območij v Sudanu. V državi je trenutno na tisoče Egipčanov, eden od uslužbencev egiptovskega veleposlaništva pa naj bi med spopadi utrpel strelno rano. Kartum so medtem zapustili tudi iraški diplomati in številni državljani Jordanije, Libije in Libanona.

Med drugimi državami, ki se pripravljajo evakuacijo, so tudi Kitajska, Južna Koreja in Japonska. Indonezija pa poroča, se 43 državljanov pred spopadi skriva v njihovem veleposlaništvu v Kartumu.

Kot še navaja AFP, so se danes iz Kartuma proti Port Sudanu na severovzhodu države danes odpravile dolge kolone vozil in avtobusov Združenih narodov.

V Sudanu so trenutno tri slovenske družine, je danes potrdil vodja konzularne službe na zunanjem ministrstvu Andrej Šter. Ministrstvo je potrdilo, da bo morebitna evakuacija skoordinirana na ravni EU, za njo pa zaenkrat ni zaprosil nihče.

Spopadi v Sudanu so po večtedenskem sporu med poveljnikom sudanske vojske Abdelom Fatahom al Burhanom in njegovim namestnikom Mohamedom Hamdanom Dagalom, ki poveljuje paravojaškim silam RSF, izbruhnili pred dvema tednoma. V njih je po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) doslej umrlo najmanj 413 ljudi, še okoli 3500 pa je bilo ranjenih.

Vsa prizadevanja mednarodne skupnosti za prekinitev spopadov so bila doslej neuspešna. Kratki prekinitvi ognja ob ramazanskem bajramu v noči na soboto so sledili novi spopadi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen