O kanalu C0 tudi komisija DZ za peticije, človekove pravice in enake možnosti; na sejo povabljena tudi Janković in Pirc Musarjeva

0

O problematiki povezovalnega kanala C0 na Ljubljanskem polju bo razpravljala tudi parlamentarna komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti. Njena predsednica Eva Irgl je sejo sklicala na pobudo civilne iniciative Za čisto pitno vodo, med predlaganimi sklepi pa je poziv k takojšnji zaustavitvi del.

Poslanka SDS Irgl je sejo komisije sklicala za 13. april, nanjo pa je povabila tudi ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednico države Natašo Pirc Musar. Slednja je namreč pred dobrim tednom dni pozvala k začasni prekinitvi gradnje, čas prekinitve pa bi izkoristili za pogovor med vsemi deležniki, kar je Janković že zavrnil.

Civilna iniciativa, ki je pobudnica seje, je prepričana, da Janković z gradnjo kanala ogroža pitno vodo v Ljubljani. “Opozarjajo, da ni zagotovil, da bi ob morebitnem potresu, vojaškem napadu z eksplozivnimi sredstvi ali pa preprosto ob staranju materialov ta kanal ostal nepoškodovan, izlitje pa bi pomenilo nepopravljivo onesnaženje pitne vode za prestolnico,” so pobudo civilne iniciative povzeli v SDS.

Komisija bo na seji glasovala o več sklepih, med drugim o pozivu Jankoviću, naj gradnjo takoj zaustavi, zemljišča pa vrne v prejšnje stanje na celotni trasi do čistilne naprave Brod.

Prav tako bi župana v skladu s predlaganimi sklepi pozvali, da posest in zemljišča, ki so jim bila odvzeta s sklepom ljubljanskega mestnega sveta, vrne lastnikom. Pristojne organe bi med drugi pozvali, naj preverijo, ali ljubljanska občina pri razlaščanju lastnikov zemljišč ter poseganju v njihovo zasebno lastnino razpolaga z ustrezno pravno podlago in ali je občina za gradnjo kanalizacijskega kanala preko vodnega zajetja pridobila vsa okoljevarstvena dovoljenja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen