Aleksandru Čeferinu nov mandat na čelu Uefe, krovno celinsko zvezo bo vodil do leta 2027

0

Aleksander Čeferin je bil na današnjem kongresu Uefe v Lizboni izvoljen za nov mandat na čelu Evropske nogometne zveze. Petinpetdesetletni slovenski odvetnik, ki je prvi mandat dobil 14. septembra 2016, bo po današnji izvolitvi krovno celinsko zvezo vodil do leta 2027.

“Res sem hvaležen za to podporo. To mi res veliko pomeni. Je velika čast in odgovornost. Obljubljam vam, da bom naredil vse, da ne razočaram vas in ne razočaram nogometa,” se je v kratki izjavi takoj po novi izvolitvi delegatom zahvalil Čeferin.

Volitve so bile predvidene kot osrednja točka današnjega kongresa. Potrditev Čeferina je bila sicer zgolj formalnost, saj je že od 6. januarja, ko je potekel rok za vlaganje kandidatur, jasno, da na volitvah ne bo imel protikandidata.

Ob tem so delegati 55 nacionalnih zvez stare celine volili tudi izvršni odbor in nekatere druge predstavnike zveze.

V sicer 20-članskem IO bo žensko mesto po novem zasedla Valižanka Laura McAllister, ob njej pa so danes vanj za štiri leta izvolili še Albanca Armanda Duko, Danca Jesperja Moellerja Christensena, Čeha Petra Fouseka, Gruzijca Levana Kobiašvilija, Španca Luisa Rubialesa, Francoza Philippa Dialloja in Ukrajinca Andrija Pavelka. Dvoletni mandat pa je dobil Nemec Hans-Joachim Watzke.

Dve mesti podpredsednika Fife za štiriletni mandat sta zasedla Madžar Sandor Csanyi in po novem Angležinja Debbie Hewitt. Član Fifinega sveta za štiri leta bo Portugalec Fernando Gomes, za dve leti pa Nemec Bernd Neuendorf.

Ključne točke dnevnega reda so bile še poročilo predsednika in izvršnega odbora ter Uefine administracije za leto 2021/22, finančno poročilo za 2021/22 ter proračun za 2023/24. Ta predvideva rekordne prihodke Uefe, ki bodo znašali 6,687 milijarde evrov.

Ob sicer mirni tekmi za vodenje Uefe pa se Čeferin sooča z veliko bolj razburljivim dogajanjem v evropskem nogometnem prostoru, na kar je opozoril v svojem nagovoru delegatom.

Izpostavil je vse večje razlike med majhnimi in velikimi, med bogatimi in revnimi v nogometu, kar je sicer ocenil za širši družbeni izziv. Kot je dejal, je naloga vseh nogometnih deležnikov, da poskrbijo za ravnotežje, potrebno za vzdržni razvoj nogometa.

“Soočamo se z vse hitrejšo globalizacijo in vsem, kar to prinaša. Tako koristi kot tveganja,” je dejal Čeferin in dodal, da “nikoli ne smemo pozabiti, da je nogomet javna dobrina, ena zadnjih, ki ni privatizirana,” je ocenil.

Dogajanje v Lizboni se je začelo že v torek s sejo izvršnega odbora Uefe. Na njej so izbrali gostitelja za žensko EP 2025. To je Švica.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen