Sin ruskega guvernerja, Artjom Us, pobegnil iz hišnega pripora v Milanu

0

Artjom Us, sin guvernerja sibirske regije Krasnojarsk Aleksandra Usa, je v sredo popoldne pobegnil iz hišnega pripora v Milanu, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa. Us, ki so ga italijanske oblasti na zahtevo Washingtona aretirale oktobra lani, je bil zaradi obtožb o izogibanju zahodnim sankcijam in pranju denarja tik pred izročitvijo ZDA.

Po navedbah Anse je Us prelomil elektronsko zapestnico za sledenje in zapustil hišni pripor v Milanu. Do pobega je prišlo dva dni po tem, ko je milansko pritožbeno sodišče odobrilo njegovo izročitev ZDA, kjer mu grozi do 30 let zapora zaradi obtožb o izogibanju sankcijam in pranju denarja. Italijanski organi pregona ga iščejo.

Usa so na zahtevo ZDA na milanskem letališču Malpensa aretirali 17. oktobra, ko se je želel vkrcati na let za Istanbul. Po navedbah Washingtona naj bi namreč Us nezakonito prodajal ameriške tehnologije ruskim orožarskim podjetjem, ki so se po trditvah ameriškega pravosodnega ministrstva med drugim znašle na bojiščih v Ukrajini. Obenem so ga obtožili tudi nezakonitega trgovanja z venezuelsko nafto, za katero veljajo sankcije ZDA, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Konec oktobra lani je Moskva Usa uvrstila na seznam iskanih oseb, na podlagi česar bi lahko zahtevala njegovo izročitev. Čeprav naj bi se tudi v Rusiji guvernerjev sin soočal z obtožbami o pranju denarja, pa je Kremelj njegovo prijetje v Italiji obsodil kot politično motiviran pregon in zagotovil, da bo storil “vse, kar je mogoče” za zaščito svojih državljanov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen