Delnice evropskih bank padajo, delnice Deutsche Bank padle za več kot 13 odstotkov

0

Delnice nekaterih največjih evropskih bank v današnjem trgovanju izgubljajo vrednost. Posebej pod udarom so delnice nemške Deutsche Bank, ki so trenutno več kot 13 odstotkov pod gladino. Deutsche Bank se je po nedavnih pretresih v svetovnem bančnem sektorju znašla v središču pozornosti kot možna tarča tveganja okužbe, ocenjujejo analitiki.

Delnice frankfurtske Deutsche Bank so padle za več kot 13 odstotkov zaradi naraščajočih stroškov kritja neplačil ali zamenjav kreditnega tveganja posojilodajalca, medtem ko je vrednost delnic Commerzbank padla za 10 odstotkov, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Nemški kancler Olaf Scholz je po današnjem vrhu voditeljev EU v Bruslju zagotovil, da ni razloga za skrb glede zdravja Deutsche Bank. “Deutsche Bank je posodobila in organizirala način dela. Je zelo donosna banka. Ni razloga za zaskrbljenost,” je dejal.

V Parizu je banka Societe Generale izgubila skoraj osem odstotkov, BNP Paribas pa približno sedem odstotkov vrednosti. V Londonu so banke Barclays, NatWest in Standard Chartered padle za približno šest odstotkov.

“Razprodaja delnic bank se je nadaljevala, kar kaže na to, kako krhko je razpoloženje v tem sektorju,” je za AFP pojasnila analitičarka City Indexa Fiona Cincotta. Ker so centralne banke ta teden še dodatno zvišale obrestne mere, so obeti vse bolj negotovi.

“Deutsche Bank se je znašla v središču pozornosti kot možna tarča tveganja okužbe,” je ocenila.

“Strahovi pred okužbo še niso izginili,” je opozoril analitik podjetja Finalto Neil Wilson. “Prenehajo šele, ko se ljudje nehajo spraševati, kdo bo naslednji. In zdi se, da še nismo na tej stopnji,” je dejal.

Svetovne trge je v začetku meseca pretresel propad treh ameriških bank, zlasti banke Silicon Valley Bank. Dodatne pretrese je povzročil pretekli konec tedna napovedani prevzem švicarske banke Credit Suisse s strani banke UBS.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen