Ilka Štuhec v Kvitfjellu z najhitrejšim zadnjim odsekom končala tik pod stopničkami, na četrtem mestu

0

Norvežanka Kajsa Vickhoff Lie (1:32,36) je zmagovalka prvega ženskega smuka za svetovni pokal alpskih smučark v Kvitfjellu na Norveškem po 20 letih. Zelo dobro se je na progi znašla edina slovenska smučarka Ilka Štuhec (+0,61), ki je z najhitrejšo vožnjo med vsemi na zadnjem odseku skočila tik pod stopničke, na četrto mesto.

Štiriindvajsetletna Vickhoff Lie je izkoristila poznavanje domačega terena za premierno zmago in tretje stopničke v svetovnem pokalu. Postala je tudi prva Norvežanka, ki se lahko ponaša z zmago na ženskih smukih.

Da je lahko zelo visoko, je januarja dokazala na smuku v Cortini d’Ampezzo, ko je bila od Norvežanke hitrejša le Štuhec. Na svetovnem prvenstvu v Meribelu si je bron na superveleslalomu razdelila z Avstrijko Cornelio Hütter.

Drugo mesto je osvojila Italijanka Sofia Goggia (+0,29), boj za tretje mesto je pripadlo Švicarki Corinne Suter, ki je za zmagovalko zaostala 41 stotink sekunde. Štuhec je svojo četrto uvrstitev na oder za zmagovalke v tej sezoni zgrešila za zgolj dve desetinki sekunde.

“Z današnjo vožnjo sem si definitivno dokazala, da v teh dveh tednih nisem pozabila smučati, čeprav sem imela težave zadnjih nekaj dni,” je bila končno zadovoljna Štuhec.

“Danes sem se uspela sestaviti in odpeljati skoraj vse tako, kot sem si zamislila. Naredila sem sicer dve napaki, ampak vseeno sem nekako nesla hitrost in sem zadovoljna z rezultatom tekme, čeprav je četrto mesto tisto vedno najbolj nehvaležno, ampak je čisto v redu,” je še dodala.

Na današnji tekmi se je še pred finalnim smukom v Soldeuu razpletel tudi boj za posebni smukaški seštevek.

Goggia je z drugim mestom potrdila svoj še četrti smukaški mali kristalni globus. Štuhec bo sezono končala kot druga najboljša smukačica sezone. Na osmih smukih je zbrala 451 točk, 209 točk manj kot Goggie. Italijanka Irena Curtoni (308) na tretjem mestu ne more ogroziti srebra, ki bo v Andori pripadlo Štuhec.

Goggia je bila na stopničkah na sedmih od osmih smukov za svetovni pokal v tej sezoni. Na kar petih je zmagala, na še dveh je bila druga.

Italijanki je ves čas za vrat dihala najboljša slovenska smukačica, ki je bila ob zmagi še dvakrat druga. A je bila Italijanka skozi celotno sezono preveč stalna, da bi lahko Mariborčanka posegla po svojem drugem smukaškem globusu.

Letošnja sezona, v kateri je nastopila z novimi smučmi in spremembami v ekipi, je bila druga najboljša za Štuhec. Več točk, 1325, je zbrala le v sezoni 2016/2017. Trenutno je pri 487 točkah.

Sedem tekem pred koncem sezone pa se je razpletel tudi boj za skupno zmago v svetovnem pokalu alpskih smučark. Američanka Mikaela Shiffrin, ki je današnjo tekmo končala na petem mestu, je potrdila svoj peti veliki kristalni globus. Izzivalke ne morejo več ogroziti prevlade ameriške šampionke.

Le Avstrijka Annemarie Moser-Pröll je v karieri osvojila več skupnih zmag, in sicer šest.

Shiffrin je na 31 tekmah zbrala 1792 točk. Švicarka Lara Gut-Behrami (997) pa na drugem mestu zaostaja 795 točk. Če ne bo odpovedi, je do konca sezone na sedmih tekmah na voljo le še največ 700 točk.

Shiffrin si je že pred tem zagotovila sedmi slalomski mali globus, tudi v boju za veleslalomski seštevek pred Gut-Behrami vodi s 118 točkami.

Na norveškem prizorišču bodo v nedeljo izpeljali še en superveleslalom.

Shiffrin lovi še en mejnik. Od izenačenja absolutnega rekorda (86) Šveda Ingemarja Stenmarka po številu zmag v svetovnem pokalu jo loči le še ena zmaga.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen