Arsenovič želi povratno vozovnico Pohorske vzpenjače zvišati na astronomskih 20 evrov! Jurišič: V vaši gostilni najprej dvignite ceno pice na 40 evrov in to teorijo preizkusite v praksi!

4

Pismo mariborskega mestnega svetnika Igorja Jurišiča iz Stranke mladih – Zeleni Evrope objavljamo v celoti:

Spoštovani župan Maribora g. Saša Arsenovič

Kot mariborski mestni svetnik Stranke mladih – Zeleni Evrope Vas pozivam, da nemudoma odstopite od nameravane podražitve vožnje s krožno kabinsko žičnico oziroma popularno »Pohorske vzpenjače« za do 331,67 % v kolikor ne želite, da se v Mariboru ponovi Planica.

Takšna podražitev bi neizogibno pomenila konec delovanja Pohorske vzpenjače, ki bi sicer letos praznovala svojih 66 let obstoja, saj bo ustvarjala še večjo negativno razliko med prihodki in odhodki zaradi bistvenega zmanjšanja števila prepeljanih potnikov.

Podražitev najbolj priljubljene povratne vozovnice (katerih prodaja predstavlja kar 37,68 % vseh prodanih vozovnic) za natančno 331,67% s 6 € na 19,90 € bo zdesetkala število potnikov, znesek za pokrivanje izgub, ki ga bomo morali Mariborčani in Mariborčanke zagotoviti iz proračuna, pa bo enormen. Argumenta, da se na primer znižana mesečna vozovnica (za otroke, mladino, študente in seniorje) podraži za »samo« 35% nikakor ni možno resno obravnavati, saj je bilo takšnih vozovnic prodanih zgolj 105 oziroma 0,08%.

Trenutna cena 6 € je namreč primerljiva s stroškom goriva pri porabi 8,8 l bencina ali 8 l dizla na 100 km, saj je iz Maribora do zgornje postaje vzpenjače približno 50 km v obe smeri, za 6 € pa dobimo 4,4 l bencina oziroma 4 l dizla. V primeru več oseb v avtomobilu pa je strošek na osebo ob trenutni ceni povratne vozovnice 2,3,4 ali celo 5 krat nižji. Ob tem je treba upoštevati tudi dejstvo, da povprečni Mariborčan porabi od doma do zgornje postaje vzpenjače približno pol ure z avtom in približno uro s kombinacijo avtobusa in vzpenjače.

V gradivu sicer nizate primerjave z drugimi vzpenjačami, pri čemer (namenoma?) pozabljate, da sta med naštetimi zgolj zagrebška in mariborska javna gospodarska služba, ki ne predstavljata zgolj turistične infrastrukture. Dodatna primerjava s ceno Zip-line pa popolnoma neprimerna, kot da bi bila neprimerna primerjava podražitve cen vrtcev s ceno vstopnice za Disneyland.

V času volitev ste na veliko govorili o trajnostni mobilnosti, a na primeru vzpenjače, ki bi bila po novem 3,5 krat dražja, kot vožnja ene osebe z avtomobilom, pa počnete diametralno nasprotno in ljudi odvračate od uporabe javnega prevoza.

Ta Vaš predlog pa nima niti ekonomske podlage in to bi, če že ne kot župan, vsaj kot gostilničar morali vedeti. V kolikor pa vendarle mislite, da 330% dvig cene ne bo bistveno vplival na število prodanih vozovnic, pa Vas vljudno prosim, da to teorijo najprej preizkusite v eni od svojih gostiln, na primer v »La Pizzeriji« ter pizze s povprečnih 12 € podražite na 40 €, pivo pa s povprečnih 4 € na 13 € in v kolikor ne boste zabeležili bistvenega upada prodaje, ponovno predlagajte 330 % dvig cene vzpenjače.

Ob vsem zapisanem srčno upam, da boste dojeli, da s 330% zvišanjem cene najbolj prodajane vozovnice in enako nesprejemljivo podražitvijo ostalih vozovnic delate nepopravljivo škodo Pohorski vzpenjači iz katere se bodo po medijih in socialnih omrežjih norčevali podobno, kot so se sedaj iz Planice, kjer so podoben poskus nerazumne podražitve že izvedli.

V primeru, da boste še naprej trmasto vztrajali pri podražitvi in zanjo na tak ali drugačen način prepričali večino v mestnem svetu, pa velja sporočilo Mariborčankam in Mariborčanom: Uživajte (v vožnji s Pohorsko vzpenjačo) dokler lahko.

Št. komentarjev: 4
 1. sandi pravi

  To kar ste volili, sedaj gledajte in plačujte!

  1. raft pravi

   Sandi, saj ni bil izvoljen. Bil je postavljen mimo volje Mariborčanov. Kako naj človek poštenim Slovencem dopove, da se nadaljuje srbizacija Slovenije? Seveda pa je najbolj žalostno to, da to počno s slovenskim denarjem in s pomočjo slovenskih izdajalcev.

 2. Beno pravi

  Totega gostinca bomo štajerci vun iz občine zanesli če bo treba! Kdo ima v Mariboru take prihodke da bo vse to plačeval???

 3. linke pravi

  če bi to naredil na njemu domačem Kopaoniku, mu jajca odrežejo

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen