Metsola: Članice EU bi morale premisliti o morebitni dobavi bojnih letal Ukrajini

0

Predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola je danes ob robu obiska v Lvovu članice EU pozvala k povečanju dobave orožja ukrajinskim oboroženim silam in resnemu premisleku o morebitni dobavi bojnih letal. Prav tako si želi, da bi se pristopna pogajanja za članstvo Ukrajine v EU začela še letos, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Države članice bi morale resno razmisliti o pošiljanju bojnih letal Ukrajini,” je dejala Metsola in se zavzela, da bo še naprej pozivala k zagotavljanju vse opreme, ki jo Ukrajina potrebuje za zmago proti Rusiji.

Po srečanju z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim je izrazila upanje, da se bodo pristopna pogajanja za članstvo Ukrajine v EU začela še letos. “Prihodnost Ukrajine je v Evropski uniji,” je še poudarila.

Zelenski se je Metsoli zahvalil za njeno vlogo pri zagotavljanju podpore Evropskega parlamenta. “Ukrajina si prizadeva čim prej dokončati izvajanje priporočil Evropske komisije in že letos začeti pogajanja o vstopu v EU,” je dodal. Prav tako pa sta razpravljala tudi o možnem mirovnem vrhu s široko udeležbo držav globalnega juga, so sporočili v Kijevu.

Metsola, ki je v Lvov prispela že v petek zvečer, se je danes sestala tudi s predsednikom parlamenta Ruslanom Stefančukom, s katerim je položila cvetje k spomeniku padlim vojakom. Prav tako se je udeležila mednarodne konference Združeni za pravico. Še pred začetkom konference pa je poudarila, da miru ne more biti brez odgovornosti, svobode in pravičnosti.

Na konferenci je bil spremenjen sporazum o skupni preiskovalni skupini za kazniva dejanja, storjena v Ukrajini. S tem pa je bila po navedbah evropskega komisarja za pravosodje Didierja Reyndersa tlakovana pot za ustanovitev mednarodnega centra za pregon kaznivega dejanja agresije proti Ukrajini (ICPA).

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen