Dr. Milan Zver: Sodna reforma je notranji izraelski proces, ki zagotovo ne potrebuje zunanje intervencije

0

(14. marec 2023) Evropski parlament ima na današnjem zasedanju v Strasbourgu predvideno točko dnevnega reda z naslovom slabšanje stanja demokracije v Izraelu in posledice za zasedena ozemlja. V razpravi na omenjeno temo je sodeloval tudi evropsko poslanec dr. Milan Zver, ki je uvodoma izrazil močne pomisleke glede današnje razprave.
 
“Dozdeva se mi, da v tem zboru spet igramo vlogo nekakega vrhovnega razsodnika, s čimer si ne bomo izboljšali ugleda v mednarodnih odnosih,” je poudaril poslanec.
 
“Mislim, da je Izrael na tapeti te hiše že tretjič v le nekaj mesecih,” je nadaljeval dr. Zver, ki je spomnil, da ima ta mlada država 75-letno demokratično tradicijo, ki deli vrednote z EU. “V živahnih demokracijah redno prihaja do protestov in le-ti dokazujejo na eni strani stabilnost države, na drugi pa tudi sposobnost javnosti, da uveljavlja svoje demokratične pravice,” poudarja dr. Zver. “Sodna reforma je notranji politični in demokratični izraelski proces, ki zagotovo ne potrebuje zunanje intervencije,” je prepričan evropski poslanec. 

Ob tem je prisotne spomnil, da so teroristi v četrtek zvečer resno ranili tri mlade moške v Tel Avivu. “Tega seveda niso storili zaradi sodne reforme, ampak zaradi nenehnega spodbujanja sovraštva med etnijami v regiji. Ta dogodek ima veliko večje posledice za varnostno situacijo in življenje izraelskih državljanov kot neka sodna reforma, ki se je komaj začela,” je svojo razpravo zaključil dr. Milan Zver.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen