Vox populi (februar 2023): Svoboda vodilna stranka (26,1%), sledi SDS (20,1%), vsi ostali z enomestno podporo

0

Februarska raziskava Vox populi za častnik Dnevnik kaže, da se je zadovoljstvo z delom vlade znova popravilo. Njeno delo je kot uspešno tokrat ocenilo 50,8 odstotka vprašanih, kot neuspešno pa 43,2 odstotka. Podpora je padla vsem parlamentarnim strankam, na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja poslanec SDS Anže Logar.

Na vprašanje o delu vlade je sicer šest odstotkov vprašanih odgovorilo z “ne vem”.

Januarja je delo vlade kot uspešno ocenilo 46 odstotkov državljanov, kot neuspešno pa 47 odstotkov. Največ ljudi je bilo z vlado zadovoljnih septembra lani, ko je njeno delo kot uspešno ocenilo 58,2 odstotka vprašanih.

Gibanje Svoboda ostaja stranka z največjo podporo, a mu je podpora padla za 1,7 odstotne točke. Če bi bile to nedeljo volitve, bi zanj glasovalo 26,1 odstotka vprašanih. Podpora je padla tudi ostalim parlamentarnim strankam. SDS je z januarskih 22,5 odstotka padla na 20,1 odstotka.

NSi bi prejela 7,1 odstotka glasov (januarja 9,1 odstotka), SD 7,1 odstotka (januarja 8,3 odstotka) in Levica 6,2 odstotka (januarja 6,3 odstotka). Druge stranke bi volilo 3,2 odstotka vprašanih, 24,8 odstotka jih ne ve, koga bi volili, 5,4 odstotka pa jih ne bi volilo.

Pri agenciji Ninamedia, ki je opravila raziskavo, so tokrat sodelujoče tudi povprašali, kateri trije ministri so najbolje in najslabše opravljali svoje delo. Na vrhu lestvice najboljših ministrov se je znašel minister za zdravje Danijel Bešič Loredan, ki ga je med tremi imeni najboljših ministrov omenilo 36 odstotkov sodelujočih. Sledita ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik (12,8 odstotka) ter minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han (11,8 odstotka).

Na vrhu lestvice ministrov, ki najslabše opravljajo svoje delo, so se znašli minister za delo Luka Mesec (tako meni 13,8 odstotka anketirancev), minister za obrambo Marjan Šarec (8,5 odstotka) in Bešič Loredan (7,9 odstotka).

Na vrhu lestvice priljubljenosti politikov ostaja poslanec SDS Anže Logar, na drugo pa se je znova uvrstila predsednica republike Nataša Pirc Musar. Na tretjem mestu je evropska poslanka Ljudmila Novak, na četrto mesto pa se je zavihtel minister za zdravje Bešič Loredan. Peti je premier Robert Golob.

Agencija Ninamedia je javnomnenjsko raziskavo opravila med 13. in 15. februarjem na reprezentativnem vzorcu 700 anketirancev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen