Borrell: Pri dobavah streliva Ukrajini je treba uporabljati trenutne zaloge vojsk evropskih držav

0

V prihodnjih tednih bo najboljši možen način za dobavo streliva Ukrajini uporaba obstoječih zalog vojsk evropskih držav, je po današnjem zasedanju zunanjih ministrov EU povedal visoki zunanjepolitični predstavnik unije Josep Borrell. Konkretne predloge glede skupnih nabav streliva pa bo marca predstavil obrambnim ministrom, je povedal.

“Jasno je, da bo v naslednjih tednih najboljši možen način za zagotavljanje streliva Ukrajini, da delimo že obstoječe zaloge streliva evropskih vojsk. Ni nam treba čakati, da bo proizvedeno. Uporabiti moramo, kar je že v skladiščih ali pa bo proizvedeno v prihodnjih dneh,” je povedal Borrell po zasedanju zunanjih ministrov EU.

Obenem bo treba sprožiti postopke za okrepitev zmogljivosti evropske vojaške industrije, da bi proizvedli več in hitro. Okrepiti pa je treba tudi napore za naslovitev ukrajinskih nujnih potreb po strelivu, predvsem prek morebitnih skupnih nabav na evropski ravni.

Borrell je napovedal, da bo konkretne predloge na tem področju predstavil obrambnim ministrom EU na neformalnem zasedanju v Stockholmu, ki bo 7. in 8. marca.

Ministri so danes obravnavali tudi deseti paket sankcij proti Rusiji, ki ga je Borrell skupaj z Evropsko komisijo predlagal pretekli teden. Po današnjem zasedanju je izrazil prepričanje, da bo nov sveženj potrjen pred petkom, ko bo minilo eno leto od začetka ruske agresije na Ukrajino.

“Ovire, ki ostajajo, bodo premagane. K temu so se zavezali vsi ministri. V dvorani je bila široka podpora,” je poudaril ob tem.

Pozdravil je tudi današnji obisk ameriškega predsednika Joeja Bidna v Kijevu, ki po Borrellovih besedah kaže na čezatlantsko enotnost in odločnost pri skupni podpori Ukrajini.

Zunanji ministri EU so sicer danes na delovnem kosilu gostili tudi moldavskega kolega Nicuja Popescuja, ki jim je predstavil razmere v državi, kjer se je pretekli teden zamenjala vlada.

“Moldavijo bomo še naprej podpirali na njeni evropski poti. Krepitev moldavske odpornosti in varnosti je najboljši način za njen napredek na tej poti,” je poudaril Borrell. Dodal je, da Moldavija tako kot Ukrajina pripada evropski družini.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen