Nova oblastniška burka: Urška Klakočar Zupančič mahala v podporo gasilskemu protestu proti Golobovi vladi!?

8

Vlada zahteve gasilcev, ki so na današnjem shodu v prestolnici izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem, razume kot neupravičene. Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik ocenjuje, da je bil shod nepotreben, zahteve protestnikov pa nerazumne. Poklicni gasilci so namreč glede na primerljive poklice ena bolje plačanih skupin.

Kot je na novinarski konferenci po seji vlade dejala ministrica za javno upravo, je bilo na današnjem protestu slišati zahteve po odpravi plačnih nesorazmerij, čeprav njihove plače glede na primerljiva delovna mesta niso med najnižjimi. “Če bomo želeli pripeljati reformo do pričakovanega cilja, torej da pravično naslovimo vse poklicne skupine v javnem sektorju, se bomo morali začeti pogovarjati na podlagi podatkov, in ne na ulici,” je dejala ministrica.

Podatki, ki jih je danes objavilo ministrstvo, namreč kažejo, da je povprečna plača gasilca s srednješolsko izobrazbo je leta 2022 znašala 2128 evrov, gasilca z višješolsko izobrazbo v letu 2619 evrov, gasilca z visokošolsko izobrazbo pa 2976 oziroma 3231 evrov. V primerjavi z letom 2015 se je povprečna plača gasilcu s srednješolsko izobrazbo povišala za 32 odstotkov, za enak odstotek tudi tistemu z višješolsko izobrazbo, tistemu z visoko šolo pa se je plača med leti 2015 in 2022 povečala za 28 odstotkov oziroma 17 odstotkov.

Ob tem so se jim plače poviševale bistveno bolj kot denimo vzgojiteljem. “Iz podatkov izhaja, da gredo ta nesorazmerja znatno v prid gasilcem, kljub zadnjim predvidenim povišanjem plač vzgojiteljic,” so zapisali na ministrstvu za javno upravo.

Zahteve gasilcev po povišanju plač za osem plačnih razredih po mnenju vlade pomenijo, “da želijo imeti bistveno višje plače kot primerljive skupine”. Tako bi imeli za 35 odstotkov višje plače od policistov. “Vlada zahtevo gasilcev razume kot neupravičeno, saj želi plačna razmerja med omenjenimi poklicnimi skupinami, ob zavedanju, da predstavljajo izjemno pomemben del za delovanje države, ohranjati,” so še zapisali. Ministrica je takšne zahteve gasilcev ocenila kot “izjemno nerealne”.

Ajanovič Hovnikovo tudi čudijo zahteve gasilcev, da je treba nasloviti zaposlene, ki se nahajajo pod minimalno plačo. Pri pripravi reforme plačnega sistema je namreč vlada identificirala nekaj prioritet, med katerimi je prav naslavljanje minimalne plače oziroma delovnih mest, ki se nahajajo pod minimalno plačo, je poudarila.

“Vlada v gasilcih vidi enakovredne partnerje, zato verjame, da imajo iskreno namero realizirati tisto, kar so se vlada in reprezentativni sindikati javnega sektorja zavezali z dogovorom oktobra 2022,” so še zapisali na ministrstvu. Vlada tako pričakuje odziv na predlog izhodišč za prenovo plačnega sistema javnega sektorja ter na izhodišča za odpravo plačnih nesorazmerij, ki so bila 9. februarja predstavljena vsem sindikatom javnega sektorja.

Poklicni gasilci so na današnjem shodu od vlade zahtevali tudi spoštovanje, a se to po besedah ministrice gradi v skupnem dialogu. “Če želiš spoštovanje, moraš spoštovanje tudi dati in danes temu ni bilo tako,” je poudarila.

Podobnega mnenja je minister za obrambo Marjan Šarec, ki je poudaril, da je protest zagotovo legitimna oblika delovanja vsakega sindikata, a ga današnje dogajanje na shodu žalosti. Udeleženci shoda so namreč uporabljali tudi pirotehniko in zažigali predmete, kar po Šarčevih besedah “gasilcem ne pritiče”.

Šarec in Ajanović Hovnikova sta sicer prišla med gasilce pred vladno stavbo, a je morala po Šarčevih besedah ministrica zapustiti prizorišče, “ker so začeli proti njej leteti predmeti”. Ministrica je po lastnih besedah želela pokazati, da resno jemlje socialni dialog, a se je morala s shoda umakniti, saj so policisti, ki so varovali shod, ocenili, da tam ni več varno.

Poklicni gasilci so namreč v prestolnici na shodu izrazili nezadovoljstvo s svojim položajem. Oblečeni v uniforme in opremljeni z dimnimi baklami so se najprej zbrali na Trgu republike pred parlamentarno stavbo, od koder so se podali pred poslopje vlade. Tam so z nagovori, pokanjem in trobljami vladi sporočili, da so zaradi svojega položaja jezni.

Pred stavbo državnega zbora se je zgodila nova oblastniška burka, ko je mimohod gasilcev pozdravila predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič. Gasilcem, ki so protestirali proti vladi njenega strankarskega šefa, je namreč veselo mahala in se jim smejala…

Št. komentarjev: 8
 1. gorvel pravi

  Se je prišla pokazat v novih/drugih salonarkah ?

 2. linke pravi

  ta kuzla je totalno zblojena

 3. Matija pravi

  Odnesite golobnjake vun iz parlamenta!

 4. marko pravi

  Golob & kokoš. Taki nam vladajo.

 5. raft pravi

  Šarec: Če je moja usoda takšna, da bo fizično z menoj obračunal gasilec, naj pač bo
  ———————–
  Boj se samega sebe, butelj pokvarjeni.

 6. raft pravi

  Simona Purkat bo vodila podmladek stranke SDS
  ———————–
  Vse najlepše tega sveta je na desni.

 7. Pubec pravi

  To me pa ” zelo spominja na sds način”, samo Hojs še manjka!

 8. METULJ pravi

  Primitivka, povzpetnica Klakočarka, Holobova desna roka, pač ni več prva dama predsednika!! Juhej Slovenci, v živo gledamo ta tretjerazredni cirkus golobnjaka v odhajanju!!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen