Papež Frančišek: Odstop papeža ne sme postati nekaj običajnega, sam ne nameravam odstopiti

0

Odstop papeža v Katoliški cerkvi ne bi smel postati nekaj običajnega, je papež Frančišek v začetku februarja dejal v odgovorih na vprašanja predstavnikov jezuitske skupnosti v Kongu, ki jih je danes objavila jezuitska revija Civilta Cattolica. Dodal je, da o odstopu ne razmišlja.

Papež Frančišek se je v začetku februarja med obiskom v Demokratični republiki Kongo srečal z jezuiti, ki delujejo v tej državi, in odgovarjal na njihova vprašanja. Njegove odgovore je danes v celoti objavila italijanska jezuitska revija Civilta Cattolica.

Med drugim so papeža v Kongu vprašali tudi, če držijo govorice o tem, da namerava odstopiti. V odgovoru je dejal, da odstopi papežev ne bi smeli postati nekaj običajnega, in da sam ne namerava odstopiti, saj je papeževanje doživljenjsko. Poudaril je tudi pomen zgodovinske tradicije.

Frančišek je sicer v preteklosti priznal, da bi lahko odstopil, če bi to zahtevalo njegovo zdravje, pri čemer je kot primer navedel presenetljivi odstop svojega predhodnika Benedikta XVI., ki je “zbral pogum in to storil, ker se zaradi zdravja ni počutil sposobnega nadaljevati”.

Prav tako je pred časom povedal, da je dva meseca po tem, ko je leta 2013 postal papež, napisal odstopno izjavo za primer, če bi imel v prihodnosti zdravstvene težave, ki bi mu onemogočile opravljanje dela. Njegove nedavne zdravstvene težave, vključno s kroničnimi bolečinami v kolenih, zaradi katerih je primoran uporabljati invalidski voziček, so tako okrepile ugibanja, da bi morda lahko odstopil.

“Res je, da sem takrat napisal odstopno izjavo, toda danes niti ne vem, kje se nahaja. Tudi papež Pij XII. je med 2. svetovno vojno zaradi strahu, da bi ga Hitler odpeljal v Nemčijo, za vsak primer napisal odstopno izjavo,” je pojasnil Frančišek, ki bo 13. marca obeležil deset let papeževanja.

V odgovor na domneve o morebitnem odstopu je dejal še, da bi “morali papeža menjati na vsakih šest mesecev, če bi se ozirali na vse tovrstne govorice”.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen