Letošnji 65. dunajski operni ples tudi v znamenju dobrodelnosti, glavna zvezda pa 85-letna oskarjevka Jane Fonda

0

Po dveh letih premora zaradi pandemije covida-19 se z vsem bliščem in ob taktih valčka nocoj vrača sloviti dunajski operni ples, ki bo letos tudi v znamenju dobrodelnosti. Na avstrijskem družabnem dogodku leta v državni operi pričakujejo okoli 5000 gostov, med njimi Jane Fonda. Vrhunec bo nastop 144 mladih parov ob polonezi Frederica Chopina.

Dunajski operni ples bo pospremil tudi protestni shod v organizaciji Komunistične mladine Avstrije pod geslom Jejte bogate. Policija na demonstracijah proti družbeni neenakosti pričakuje le okoli 200 udeležencev. Bo pa zaradi morebitnih motečih dejanj podnebnih aktivistov v pripravljenosti okoli 160 varuhov javnega reda in miru, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Med številnimi uglednimi gosti opernega plesa bosta avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in kancler Karl Nehammer. Iz Nemčije naj bi prišel finančni minister Christian Lindner. Hollywoodska zvezdnica Jane Fonda je letošnja spremljevalka avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja.

Letošnji 65. dunajski operni ples ima tudi dobrodelno noto. Za vstopnice je bilo treba tokrat namesto običajnih 315 evrov odšteti 350 evrov in razliko bodo namenili v socialne namene. Enako velja za višje cene hrane in pijače. Odrska zasebna miza je stala kar 25.795 evrov, zasebna loža pa resnično zasoljenih 39.900 evrov.

Poleg tega je slikar Georg Baselitz v dobrodelni namen po naročilu dunajske državne opere ustvaril delo, ki bo 22. februarja naprodaj na dražbi z izklicno ceno 150.000 evrov.

Pozornost številnih medijev je letos pritegnila tokratna Lugnerjeva gostja, 85-letna Jane Fonda. Z dvema oskarjema nagrajena igralka je Lugnerjevo povabilo na Dunaj sprejela, ne bi se zavedala, da gre za ples.

“Mislila sem, da grem v opero,” je na sredini novinarski konferenci iskreno povedala igralka. Že v naprej je zavrnila možnost, da bi se z 90-letni gostiteljem tudi zavrtela na plesišču. “Imam umetno ramo, kolka in koleni. Stara sem in lahko razpadem,” je ob tem dejala Jane Fonda, ki je tudi zaprisežena podnebna aktivistka. V zvezi s tem je tudi razkrila, da je ne bi bilo na Dunaj, če bi vedela, da je med sponzorji plesa OMV.

Dunajska državna opera je “dragocen biser”, ki ga je potrebno obvarovati pred tovrstnimi koncerni je dejala in tudi pozvala, da med sponzorji opernega plesa ne bi bilo več omenjenega naftna podjetja, je poročala avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je še priznala igralka, je na Dunaj prišla, ker potrebuje denar. “Dobro me plačajo in potrebujem denar,” je dodala in še izjavila, da “sponzorira svojega vnuka, zelo veliko ljudi in mora plačati račune”. Jane Fonda je lani decembra tudi razkrila, da je njen rak v remisiji in da lahko prekine kemoterapijo, kar so njeni oboževalci sprejeli z olajšanjem.

Dunajski operni ples si bo po navedbah dpa mogoče ogledati tudi v neposrednem televizijskem prenosu od 20.15 dalje na ORF 2 in od 21.10 na 3sat.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen