Izšla nova biografija o norem rimskem cesarju Neronu

0

Komaj kateri drugi rimski cesar je tako znan in razvpit kot Neron, zdaj pa je k temu svoje pridal še zgodovinar Aleksander Bätz z univerze v nemški Konstanzi. Nedavno je izdal biografijo z naslovom Neron: Norost in realnost.

O cesarju Neronu, ki slovi kot morilec in požigalec Rima, redno izhajajo nove knjige, pričujoča pa ima po poročanju nemške tiskovne agencije dpa več prednosti. Temelji na kritični študiji virov, napisana je na živahen način, Nerona pa poskuša razložiti na ozadju njegovega časa.

Znanost je domnevni Neronov požig Rima že pred časom potisnila v kraljestvo legend. Bätz v knjigi številnih cesarjevih nespornih zločinov sicer ne relativizira, vendar pojasnjuje, da je bila Neronova podoba tako močno očrnjena šele pozneje.

Predvsem so njegove umetniške ambicije, ki so bile nenavadne za cesarja, ter njegovo načelo “peti in vladati” odbijale antične avtorje. V času svojega življenja je bil Neron priljubljen med ljudmi, navsezadnje jim je ponujal “kruha in iger”. Oboževalce je imel v vzhodnem delu imperija, ki je bil pod grškim vplivom, kjer so ljudje pokazali več razumevanja za njegovo izjemno ekscentrično interpretacijo imperija, še poroča dpa.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen