Ford bo v Evropi ukinil 3800 delovnih mest

0

Ameriški avtomobilski proizvajalec Ford bo v naslednjih treh letih v Evropi ukinil 3800 delovnih mest, od tega 2300 v Nemčiji in 1300 v Veliki Britaniji. Kot pravijo v družbi, bodo prestrukturirali poslovanje v Evropi, da bi bili konkurenčnejši, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Iz družbe so sporočili, da se odzivajo na hitro spreminjajoče se tržne razmere in prihod vedno več tekmecev z električnimi vozili na trg.

Nemški sindikat IG Metall je januarja izrazil pričakovanje, da bo Ford v Nemčiji odpustil 3200 ljudi, danes se je odzval, da poteza podjetja pomeni varčevanje pri stroških in hkrati zaščito Fordovih lokacij v Nemčiji.

Britanski sindikat Unite je dejal, da je napovedana ukinitev delovnih mest v Veliki Britaniji “nov opomnik, da elektrifikacija zahteva pravičen prehod, ki temelji na dolgoročnih investicijah in načrtovanju avtomobilskih proizvajalcev ter primerno strategijo vlade za to industrijo”.

V Fordu pravijo, da bodo število zaposlenih zmanjšali prek prostovoljnih odhodov ter da bodo v Evropi ohranili okoli 3400 delovnih mest na področjih oblikovanja vozil in razvoja.

Ford, ki je lani zabeležil dve milijardi dolarjev izgube, je že lani napovedal ukinitev več tisoč delovnih mest v ZDA in Indiji. Ostaja pri napovedi, da bo do leta 2035 v Evropi ponujal le še električna vozila, navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen