Nekdanji mehiški minister za javno varnost prejemal milijonske podkupnine od mamilarskega kartela Sinaloa

0

Ključna priča tožilstva je v ponedeljek na sodnem procesu proti nekdanjemu ministru za javno varnost in šefu mehiške policije Genaru Garcii Luni opisala, kako je ta prejemal milijone dolarjev podkupnin od mamilarskega kartela Sinaloa. V zameno za denar je Garcia Luna kartelu omogočil nemoteno opravljanje posla.

Nekdanji član kartela Jesus El Rey Zambada je na sojenju v New Yorku povedal, da je ministru plačeval preko posrednika, ta pa je zagotovil zaščito za kartel, ki ga je v tistem času vodil Zambadin brat, Ismael El Mayo Zambada. Luna je v določenih mestih potem na položaje šefov lokalnih policij imenoval ljudi, ki so sodelovali v korupciji.

Garcia Luna je v ponedeljek sporočil, da na sojenju ne namerava pričati. Njegovi odvetniki trdijo, da se tožilstvo zanaša na nezanesljive kriminalce, ki sodelujejo z vlado, da bi si skrajšali kazen, ali se maščujejo Garcii Luni, ker je poskušal zatreti trgovino z mamili.

Zambada je bil aretiran v Mehiki leta 2008, štiri leta pozneje pa izročen ZDA. Priznal je krivdo zaradi drog in drugih obtožb, ki bi mu lahko prinesle dosmrtno zaporno kazen. Na koncu je bil po sodelovanju z vlado obsojen na 12 let zapora.

Garcia Luna je med letoma 2001 in 2005 vodil mehiško zvezno policijo, nato pa je bil med letoma 2006 in 2012 minister za javno varnost pri takratnem predsedniku Felipeju Calderonu. Na tem položaju je bil Garcia Luna odgovoren za boj proti mamilarskim kartelom.

Leta 2012 se je preselil v Miami in postal varnostni svetovalec. Njegovo ime je prišlo na dan med sojenjem nekdanjemu šefu Sinaloe, Joaquinu Guzmanu El Chapu v Brooklynu, nakar so ga leta 2019 aretirali.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen