Nova šokantna poteza Golobove vlade: Slovenska vojska po vstopu Hrvaške v schengen ne sodeluje več pri varovanju meje, ilegalne migracije pa v velikem porastu!?

5

Po vstopu Hrvaške v schengen slovenski vojaki ne sodelujejo več s policisti pri varovanju meje. Slovenska vojska na meji s Hrvaško sicer še naprej sodeluje pri odstranjevanju začasnih tehničnih ovir, logistični podpori pri vzdrževanju cest ter različnih oblikah usposabljanj na tem območju, so v odgovoru na poslansko vprašanje pojasnili na vladi.

Poslanec SDS Branko Grims je na vlado naslovil pisno poslansko vprašanje glede umika Slovenske vojske z meje s Hrvaško kljub po njegovih navedbah drastično povečanem vdoru ilegalnih migrantov na ozemlje Slovenije. Ob tem je opozoril tudi na zlorabe azilnega postopka. Kot meni Grims, bodo ilegalne migracije dolgoročno velik problem, zato bi morala vlada ohraniti oziroma glede na razmere še okrepiti ukrepe za zaščito meje s Hrvaško.

Na Grimsovo vprašanje, kdo, kdaj in na kakšni osnovi je sprejel sklep o umiku vojakov Slovenske vojske z meje s Hrvaško, so v vladnem odgovoru zapisali, da je bilo na mesečni koordinaciji med policijo in poveljstvom sil Slovenske vojske 13. decembra dogovorjeno, da se zaradi reorganizacije policije, povezane z vstopom Hrvaške v schengensko območje, začasno prekine napotovanje pripadnikov Slovenske vojske na naloge sodelovanja s policijo pri širšem varovanju državne meje. O tem je nekaj dni pozneje policija obvestila Generalštab Slovenske vojske, ta pa je nato izdal usmeritve.

Slovenska vojska po njihovih navedbah na območju državne meje s Hrvaško sicer še naprej sodeluje s policijo, in sicer pri odstranjevanju začasnih tehničnih ovir, logistični podpori pri vzdrževanju cest ter različnih oblikah usposabljanj na tem območju.

Na vprašanje, kako namerava vlada zagotavljati varovanje slovenske meje s Hrvaško v bodoče, pa so odgovorili, da z novim letom, ko je Hrvaška vstopila v schengen, policija “skladno s schengenskimi pravili ne izvaja več sistematičnega varovanja državne meje, temveč izvaja t. i. izravnalne ukrepe, skladno z analizami tveganja”.

“Policija bo skupaj s hrvaško policijo pogosteje izvajala skupne mešane patrulje s ciljem odkrivanja čezmejne kriminalitete ter nedovoljenih migracij. Glede na operativno problematiko se lahko zagotavlja tudi dodatna pomoč policistov ali pomožnih policistov,” so pojasnili.

Glede zlorab v zvezi s prošnjami za mednarodno zaščito pa so med drugim zapisali, da se v postopku za priznanje mednarodne zaščite ugotavlja, ali prosilec izpolnjuje pogoje zanjo. Ob tem so zavrnili navedbe, da je število vlog v letu 2022 preseglo skupno število vseh vlog za azil v minulem petletnem obdobju. Do 22. decembra je bilo vloženih 6664 prošenj za mednarodno zaščito, v minulem petletnem obdobju, torej obdobju med letoma 2017 in 2021, pa je bilo skupaj 17.021 vlog. V letu 2017 je bil vloženih 1476 prošenj, v letu 2018 2875 prošenj, v letu 2019 3821 prošenj, v letu 2020 3548 prošenj, v letu 2021 pa 5301 prošenj za mednarodno zaščito.

Kot so še navedli, so v letu 2022 stroški za prosilce za mednarodno zaščito do 30. novembra obsegali 4,37 milijona evrov, v kar so vključeni stroški čiščenja, varovanja, prehrane, zdravstvenih storitev, obleke, obutve in higienskih potrebščin, energije, vode in komunalnih storitev. Natančno oceno za prihodnje leto pa je po njihovih navedbah nemogoče zagotoviti zaradi spremenljive narave migracij ter ob upoštevanju trenutne situacije rasti cen energentov ter drugih izdelkov in storitev.

Št. komentarjev: 5
 1. Joško pravi

  Kolikor jazvem med članicami eu ni mejnih kontrol
  zkaj potem hočete Hrvatom nabiti to kontrolo
  lep pozdrav
  Joško

 2. Jožef pravi

  Kolikor jaz poznam eu zakonodajo

  med članicami ni
  mejnih kontrol
  LP
  Joško

 3. Nace pravi

  Sramota od sramote tale Golob!

  1. Opazovalec pravi

   Te skrbi, da bi mogoče še kateri pljunil Grimsa?

 4. raft pravi

  Avstrijske meje po novem varuje vojska
  Avstrija v skladu s predhodno odločitvijo na svoje meje v pomoč policiji namešča vojsko. Vojaki so tako ponekod, tudi na meji s Slovenijo, že prevzeli svoje naloge, drugod se bo to zgodilo do petka. Kot na spletni strani piše ORF, gre za prvi tovrstni ukrep po drugi svetovni vojni.
  ———————–
  Joško, ti še kaj o italijanski vojski najdem?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen