Na ptujskem sodišču danes dan odprtih vrat s simulacijo obravnave

0

Ptujsko okrožno sodišče bo danes svoja vrata odprlo zainteresirani javnosti in jim tako predstavilo svoje delovanje. Kot je za STA povedala predsednica sodišča Albina Hrnec Pečnik, bodo v sklopu dogodka za vnaprej najavljene obiskovalce izvedli simulaciji kazenske in pravdne obravnave ter jim predstavili možnost alternativnega reševanja sporov.

Dogodek je po njenih besedam namenjen občanom, pa tudi dijakom in študentom, saj so se že v preteklosti na njih s prošnjo po predstavitvi dela obrnile tamkajšnje šole in povedale, da bi si mladi želeli spoznati delo sodišča, kaj počnejo sodniki, tožilci in odvetniki.

“Velikokrat opažamo, da ljudje, ki so k nam vabljeni kot priče, ne razumejo, kakšna je njihova vloga, zato se kdaj tudi razburjajo, češ da so bili obravnavani kot kakšni obtoženci in podobno. Zato jim želimo predstaviti, kako pri nas potekajo zadeve od začetka, torej vložišča, brezplačne pravne pomoči in kako postopki potekajo na kazenskem ali pravdnem oddelku,” je razložila Hrnec Pečnik.

V ta namen bodo s pomočjo mlajših sodnikov in strokovnih sodelavcev uprizorili primera kazenske in pravdne obravnave v sodni dvorani, pri projektu, za katerega se je predsednica ptujskega sodišča, ki je mandat prevzela pred dobrim letom, odločila prvič, pa bodo sodelovali tudi tožilci in odvetniki. Na koncu pa bo predstavljena še vloga sodnika, ko mora ta spisati sodbo in jo na koncu tudi razglasiti.

Namen celotnega dogodka pa je tudi obiskovalcem predstaviti, kako pomembne so v sodnih sporih mediacije, za katere so se stranke pri njih v preteklosti pogosto odločale, zadnje čase pa je zanimanje za njih nekoliko upadlo. Ljudem želijo zato sporočiti, da je takšna oblika reševanja sporov lahko zelo koristna.

Zanimanje za dan odprtih vrat je bilo po besedah Hrnec Pečnik solidno, tako da so skoraj v celoti zapolnili razpoložljiva mesta za udeležbo. Med prijavljenimi je kar nekaj gimnazijcev, ki razmišljajo o študiju prava, pričakujejo pa tudi županjo Nuško Gajšek.

“Ne želimo biti neka zaprta ustanova, pač pa pomagamo ljudem takrat, ko si sami ne znajo pomagati,” je odločitev za dan odprtih vrat, ki verjetno pri njih ne bo zadnjič, utemeljila predsednica sodišča. Tovrstni dogodek je dala med svoje zaveze že v času kandidature za omenjeni položaj.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen