Strokovni posvet o odkrivanju, preprečevanju in zaščiti žrtev trgovine z ljudmi

0

Današnji strokovni posvet o odkrivanju, preprečevanju in zaščiti žrtev trgovine z ljudmi je z uvodnim nagovorom odprl državni sekretar na notranjem ministrstvu Branko Lobnikar, ki je kot zaskrbljujoče izpostavil dejstvo, da v EU otroci predstavljajo skoraj četrtino vseh žrtev tega kaznivega dejanja.

“V Sloveniji v zadnjih nekaj letih med žrtvami trgovanja z ljudmi ni bilo prepoznanih mladoletnih oseb, je pa toliko bolj zaskrbljujoče dejstvo, da v Evropski uniji otroci predstavljajo skoraj četrtino vseh žrtev tega kaznivega dejanja,” je povedal Lobnikar.

Kot so še sporočili z ministrstva za notranje zadeve, je Lobnikar poudaril, da k boljši prepoznavi in odkrivanju morebitnih žrtev trgovanja lahko bistveno pripomorejo tudi odločevalci v postopkih s prosilci za mednarodno zaščito, kar je bil tudi namen današnjega usposabljanja.

Udeležence srečanja je pozdravila tudi vršilka dolžnosti generalne direktorice direktorata za migracije na notranjem ministrstvu Nataša Potočnik. Ta je povedala, da se v zadnjem obdobju v postopkih mednarodne zaščite srečujejo z večjim številom mlajših mladoletnikov brez spremstva, ki jim je treba nameniti posebno pozornost.

V Sloveniji v zadnjih letih beležimo povečevanje števila prošenj za mednarodno zaščito, še posebej s strani mladoletnikov brez spremstva, ki so kot ranljiva skupina oseb posebej izpostavljeni tveganju, da postanejo žrtve trgovine z ljudmi, so še zapisali.

Srečanje je organiziral direktorat za migracije na ministrstvu za notranje zadeve v sodelovanju z Evropsko migracijsko mrežo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen