Padavine zajele večji del države, do večera sneg do nižin, težave v prometu pa že povzroča burja

0

Padavine so zajele večji del Slovenije. Po podatkih agencije za okolje trenutno sneži na območju Julijskih Alp in ponekod na Notranjskem, Dolenjskem in v Posavju. Promet na Primorskem ovira predvsem burja, ki tam povzroča tudi nekaj drugih težav. Plimovanje morja se je medtem umirilo. Še več sneženja napovedujejo za popoldne in ponoči.

Ob močnejših padavinah se bo meja sneženja v prihodnjih urah ponekod spustila do nižin. Ponoči pa bodo padavine oslabele in na zahodu do jutra že ponehale.

Zaradi močnega sneženja bodo do poznega večera vozne razmere predvsem na Notranjskem, Kočevskem ter v nekoliko višjih legah Gorenjske in severne Primorske precej poslabšane. Predvsem v teh krajih lahko zapade okoli 20 centimetrov snega, napovedujejo vremenoslovci na Agenciji RS za okolje (Arso).

Težave v prometu pa že povzroča burja, ki bo do sredine noči na izpostavljenih legah v sunkih dosegala hitrost okoli 120 kilometrov na uro.

Arso je zaradi vremenskega dogajanja danes nekoliko spremenil vremensko opozorilo. Najprej je bilo oranžno vremensko opozorilo za danes izdano za celotno južno polovico države, trenutno pa je samo za jugozahodni del Slovenije, in sicer zaradi burje, medtem ko za preostalo Slovenijo velja rumeno opozorilo.

O težavah zaradi močnega vetra poročajo z območja Ajdovščine, Kopra in Nove Gorice, ponekod so aktivirali gasilce, je razvidno iz objav Uprave RS za zaščito in reševanje, kjer pa konkretne informacije o težavah niso navedene.

Zaradi burje veljajo omejitve na primorskih cestah. Po podatkih prometno-informacijskega centra za državne ceste je zaradi burje na vipavski hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Selo ter na regionalni cesti Razdrto-Vipava prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami.

Na regionalni cesti Vipava-Ajdovščina-Selo-Ajševica pa velja prepoved prometa za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do osem ton, navaja prometno-informacijski center, ki voznikom v prihodnjih urah v priporoča previdnost in pripravljenost na snežne razmere.

Zaradi zimskih razmer je zaprt prelaz Vršič. Za priklopnike in polpriklopnike pa velja prepoved vožnje na cesti Col-Godovič ter na hrvaški strani mejnih prehodov Babno Polje in Petrina.

Medtem se je za zdaj umirilo plimovanje morja. Po napovedih Arsa bo ob večerni plimi med 20. in 22. uro gladina morja ponovno povišana. Morje se bo razlivalo po nižjih delih obale, predvidoma do višine okoli 20 centimetrov. Nato bo v sredo ob jutranji plimi med 7. in 10. uro morje vnovič poplavilo nižje dele obale, predvidoma v višini od 20 do 40 centimetrov. Tudi v četrtek se bo ob jutranji plimi okoli 9. ure morje še razlivalo po najnižjih delih obale.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen