Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil

0

Rusija se na južni fronti pripravlja na preboj ukrajinskih sil. V ta namen je med drugim okrepila obrambne položaje v okolici pristaniškega mesta Mariupolj na jugu države, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem pa si želi preprečiti hitro napredovanje ukrajinskih sil v primeru preboja fronte, je danes sporočilo britansko obrambno ministrstvo.

Mariupolj, ukrajinsko pristaniško mesto blizu meje z Rusijo, je bil za Moskvo pomemben strateški cilj, zaradi svoje bližine polotoku Krim. Od začetka vojne so ga ruske sile neusmiljeno obstreljevale, do maja, ko je padlo v roke Moskve, pa je umrlo na tisoče civilistov.

Nedavni satelitski posnetki ameriškega podjetja Maxar kažejo, da se tri množična grobišča v bližini Mariupolja v krajih Stari Krim, Manhush in Vinoradne od pomladi nenehno povečujejo.

Britanska nevladna organizacija Center za informacijsko odpornost (CIR) je za BBC analizirala posnetke Starega Krima in ugotovila, da je bilo od junija, ko so nazadnje analizirali posnetke tega območja, tam izkopanih 1500 novih grobov. Iz tega sklepajo, da je bilo od začetka vojne tam izkopanih več kot 4600 grobov. Ukrajinski uradniki medtem opozarjajo, da je bilo v bojih v Mariupolju ubitih najmanj 25.000 ljudi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen