Putin želi strožji nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko

0

Zaradi številnih poročil o neustrezni opremi ruskih vojakov v Ukrajini želi predsednik Vladimir Putin uvesti strožji nadzor nad finančnimi sredstvi za vojsko. Ruska vlada mora tako do petka predstaviti predloge za boljši nadzor nad porabo proračunskih sredstev za vojno v Ukrajini, je razvidno iz sporočila, ki ga je danes objavil Kremelj.

Po oceni ruskega predsednika je treba za izboljšanje kakovosti opreme vzpostaviti neposredno povezavo med ruskimi enotami v Ukrajini ter proizvajalci. S tem želi Kremelj med drugim preprečiti korupcijo in poneverjanje proračunskih sredstev za vojsko.

V neodvisnih ruskih medijih se namreč pojavlja veliko poročil o ruskih nabornikih, ki se pritožujejo zaradi slabe in pomanjkljive opreme. Nekateri naj ne bi imeli niti čelad ali orožja in naj bi iz lastnega žepa kupovali spalne vreče, zdravila in zimske škornje.

Tudi poslanec ruske dume in član odbora za obrambo Andrej Guruljov je denimo pred časom poročal, da je izginilo poldrugi milijon kompletov osebne opreme, česar ni pojasnil nihče, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Nad razmerami naj bi bili zgroženi tudi nekateri drugi politiki in guvernerji ruskih regij. Slednji naj bi nabornikom celo sami kupovali daljnoglede in naprave za nočno opazovanje, včasih tudi mimo proračuna ruskega obrambnega ministrstva.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen