Newyorške borze uvodoma krepko v zelenem

0

Trgovanje na Wall Streetu se je danes začelo s skokovito rastjo tečajev delnic, potem ko so bili objavljeni podatki o inflaciji v ZDA. Ta se je oktobra četrtič zapored upočasnila. Dolar je po objavi podatkov padel v primerjavi z evrom, funtom in jenom, znižali pa so se tudi donosi ameriških državnih obveznic.

Cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom CPI, so se oktobra na letni ravni podražile za 7,7 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke pod pričakovanji analitikov in najmanj po januarju letos. Septembra je bila medletna inflacija v ZDA 8,2-odstotna.

Po navedbah analitikov, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, je inflacija “končno začela padati kot skala, kar je najboljša novica, ki jo lahko pričakujemo”. Ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) bo po njihovih pričakovanjih sicer še naprej zviševala obrestno mero, a bo lahko pri tem manj agresivna. To pomeni, da bi se lahko hitrost dvigovanja obrestnih mer zdaj upočasnila. Na konkretnejši obrat od tega pa bodo morali trgi še počakati, ocenjujejo analitiki.

Ob tem dodajajo, da bo upočasnitev inflacije prinesla tudi nekaj olajšanja potrošnikom in vlagateljem, hkrati pa opozarjajo, da stroški hrane in stanovanja še naprej naraščajo.

V prvi uri trgovanja je indeks Dow Jones pridobil 2,66 odstotka, širši indeks S&P 500 se zvišuje po 4,08-odstotni stopnji, tehnološki indeks Nasdaq pa je 5,58 odstotka nad izhodiščem.

Zeleno obarvani so tudi borzni indeksi v Evropi. Indeks najpomembnejših podjetij Eurostoxx 50 je trenutno 2,77 odstotka nad izhodiščem, frankfurtski indeks DAX pridobiva 3,31 odstotka, pariški CAC 40 pa 1,95 odstotka. Londonski FTSE 100 je 1,17 odstotka nad gladino.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen