Fajonova evidentno zlorabila diplomatsko-konzularna predstavništva v tujini, a v DZ seveda s podporo svobodnjakov politično preživela

5

Zunanja ministrica Tanja Fajon je danes v DZ po maratonski razpravi uspešno prestala interpelacijo, v kateri ji je SDS očitala zlorabo diplomatsko-konzularne mreže in kršitev zakona o zunanjih zadevah. Ministrica, ki očitke iz interpelacije zavrača, je po glasovanju dejala, da je z izidom zadovoljna, preizkušnja pa da je utrdila vladno koalicijo.

“Vesela sem tega ekipnega duha, podpore, ki sem je bila danes deležna in to mi daje tudi zadovoljstvo in optimizem, da delam dobro in sem prepričana, da bom zdaj lahko še bolje delala naprej,” je v prvem odzivu za medije dejala Fajon. Dejala je še, da je vesela, da je imela priložnost pojasniti in odgovoriti na očitke.

Povod za prvo interpelacijo vlade Roberta Goloba je bila afera z zdaj že nekdanjim veleposlanikom v ZDA Tonetom Kajzerjem, ki ga je vlada odpoklicala septembra. Kajzer, ki je bil imenovan v času vlade Janeza Janše, je nepooblaščeno poslal depešo ministrstva predsedniku SDS Janezu Janši, ta je posnetek zaslona objavil na Twitterju. Depeša je govorila o zaprosilu notranjega ministrstva, naj tudi diplomatsko-konzularna predstavništva na opaznem mestu objavijo naslov, na katerega lahko volivci pošiljajo podpise, ki jih je Nataša Pirc Musar zbirala za vložitev kandidature na predsedniških volitvah.

Razloge za interpelacijo je v uvodu več kot deseturne seje v imenu predlagateljev pojasnil poslanec Franc Breznik ter izpostavil zlorabo diplomatsko-konzularnih predstavništev v tujini za zbiranje podpisov v podporo predsedniški kandidatki Pirc Musar.

SDS je ministrici tudi očitala kršitev 17. člena zakona o zunanjih zadevah in zlorabo javnih institucij, češ da z namero o odpoklicu Kajzerja ni predhodno seznanila predsednika republike Boruta Pahorja. Kot je opozoril Breznik, je Pahor sicer podpisal odpoklic, a ob tem izrazil nelagodje, ker s tem ni bil predhodno seznanjen.

Ministrica je v zagovoru zavrnila vse očitke in med drugim znova pojasnila svoje ravnanje v primeru odpoklica Kajzerja. Opozorila je, da je interpelacija poskus SDS za preusmerjanje pozornosti z neprimernega ravnanja veleposlanika in nekdanjega trikratnega predsednika vlade Janše.

V zadevi Tone Kajzer gre za nepooblaščeno posredovanje informacij iz depešnega sistema MZZ, ki je po zakonu o zunanjih zadevah zaščiten, vsakršna zloraba pa kršitev, zato je odpoklic upravičen, je vztrajala.

Glede predhodnih posvetovanj o odpoklicu s predsednikom republike Pahorjem je ministrica večkrat zatrdila, da je ravnala v skladu s predpisi in zakonom o zunanjih zadevah.

Pahor je danes razpravo v DZ o interpelaciji zunanje ministrice pospremil z nekaj tviti, v katerih je izpostavil, da je vlada “v izogib nesporazumom” o odpoklicu veleposlanika Kajzerja ponovno glasovala na seji 28. septembra, sam pa je odpoklic podpisal dan kasneje. Vlada je glede odpoklica pojasnila, da je šlo za identična sklepa.

Poslanci SDS so v razpravi ponavljali argumente za razrešitev ministrice Fajon iz interpelacije. Med drugim so poudarjali, da Kajzer ni zlorabil depešnega sistem in ni kršil zakonodaje. Je pa opozoril na zlorabo za favoriziranje ene kandidatke na predsedniških volitvah. Izpostavljali so tudi, da je bil odpoklic veleposlanika nesorazmeren ukrep. Poslanci NSi so ministrici očitali, da je bila odstranitev Kajzerja politično motivirana.

Koalicijski poslanci so očitke na račun ministrice zavračali kot neutemeljene ter SDS v razpravi očitali, da interpelacijo izrablja tudi za predvolilno kampanjo pred drugim krogom predsedniških volitev, na katerih se bosta v nedeljo pomerila Pirc Musarjeva in poslanec SDS Anže Logar kot neodvisni kandidat. Logar sicer interpelacije ni podpisal, prav tako se danes v DZ ni udeležil razprave.

Opozorili so na absurdnost navedb, da je ministrica s svojim ravnanjem načela zaupanje v pravno državo, in to po dveh letih sistematičnega rušenja s strani SDS, na kar je opozorilo tudi ustavno sodišče.

Za odhod ministrice je po razpravi glasovalo 22 poslancev iz vrst opozicijskih SDS in NSi. Za razrešitev bi morali predlagatelji zbrati 46 glasov. 52 poslancev SD, Gibanja Svoboda, Levice in narodnosti je bilo proti. Glasovalo je 74 poslancev.

Fajon je za medije povedala, da jo je glasovanje pozitivno presenetilo, saj je pričakovala več glasov proti. Glasovanja se namreč nekateri vidni predstavniki opozicije niso udeležili. “Očitno jih ni bilo v dvorani ali pa so si premislili, verjamem pa, da jih je tudi moja razprava danes z vsemi argumenti in s spoštljivo komunikacijo prepričala,” je dejala ministrica.

V ponedeljek vlado Roberta Goloba čaka druga interpelacija, ki jo je prav tako vložila SDS. Pred poslanci se bo zagovarjala notranja ministrica Tatjana Bobnar.

Št. komentarjev: 5
 1. Re gornjim pravi

  Verjetno so poslanci ugotovili, da so nekatere trditve sdss neumne in so zato glasovali proti interpelaciji.

 2. raft pravi

  Ha,ha, komaj ( za dlako ) so SD prilezli v parlament. Tale Golob ni tako neumen kot se zdi. Okoli sebe je za ministre nafukal bedake, ki se do njega nosijo kot pes do svojega lastnika.

 3. ufff pravi

  uff…bodimo resni…..podivjana STERILNA nestrpna smrdeča levičarska udbomafijska pra sci ca je v SISTEMSKO MAFIJSKEM kućanovem slovenistanu , medijsko in sodno , tako ali drugače VEDNO zaščitena…ajd ..nič novega pod krvavordečim nebom..ajd

 4. raft pravi

  Ji bodo v SD odpustili? Nataša Pirc Musar najprej navedla Mirana Potrča kot svojega vzornika, nato pa ga kar predhodno “pokopala
  —————–
  Miran Potrč je človek brez etike in morale. Je navadna posrana rdeča baraba, ki se ne bi smel roditi.

  1. Re gornjemu pravi

   Raft, do sedaj v svojih komentarjih še nisi tako bluzil brez veze z vsebino članka, postajaš neumen kot ufffffff, ki mu v tem ni para, le, da je on mnogo slabše pismen od tebe, saj vidiš, da ni sposoben napisati treh stavkov brez napake

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen