Prebivalci Frankfurta na referendumu odstavili socialdemokratskega župana Petra Feldmanna, ki mu sodijo zaradi suma korupcije

0

Prebivalci nemškega Frankfurta so na nedeljskem referendumu izglasovali odstavitev kontroverznega župana Petra Feldmanna, ki mu trenutno sodijo zaradi suma korupcije. Dokončni izid glasovanja naj bi bil znan v petek, ko bo župan tudi uradno odstopil, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po preštetju skoraj vseh glasov je več kot 95 odstotkov volivcev glasovalo za odstavitev župana. Hkrati je njegovo odstavitev podprlo vsaj 30 odstotkov vseh volilnih upravičencev, s čimer je bil izpolnjen pogoj za veljavnost referenduma.

64-letni politik nemških socialdemokratov (SPD) je že več mesecev deležen kritik. Skoraj vse stranke v frankfurtski mestni hiši so zahtevale njegov odstop, celo SPD. Ker pa mestni svetniki glede odstopa niso dosegli konsenza, so o županovi usodi morali odločati meščani.

Feldmann trenutno sedi na zatožni klopi frankfurtskega deželnega sodišča zaradi suma korupcije.

Poleg tega se je v javnosti večkrat sprožil ogorčenje, med drugim ko je v mestni hiši Römer iz rok kapetana nogometne ekipe Eintracht iztrgal evropski pokal. Vodstvo Eintrachta ga je nato razglasilo za persono non grata na svojem stadionu.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen