Dr. Milan Zver je prejel odgovor evropske komisarke na vprašanje določanja cen električne energije

0

Evropski poslanec dr. Milan Zver je na Evropsko komisijo naslovil pisno poslansko vprašanje v povezavi z formulo za določanje cene električne energije.

Kot je v vprašanju opozoril evropski poslanec trenutne visoke cene električne energije ne določa trg, ampak formula Evropske komisije, katere namen je zmanjšati delež ogljičnih virov v strukturi proizvodnje električne energije. V tej formuli prav cena plina, ki je manjšinski energent pri proizvodnji električne energije, določa končno ceno električne energije.

Dr. Milana Zvera je zanimalo, zakaj Evropska komisija še vedno odlaša z uvedbo obljubljenih ukrepov za omejitev vpliva cen plina na ceno električne energije ter kdaj lahko pričakujemo ublažitev rastočih cen elektrike?
Evropska komisarka Kadri Simson je v odgovoru na vprašanje pritrdila poslancu, da  trg električne energije v EU temelji na metodi mejnega oblikovanja cen, po kateri se cena določi glede na zadnjo elektrarno, ki je potrebna za ohranitev oskrbe z električno energijo v danem trenutku. To je običajen model na liberaliziranih trgih električne energije po svetu. Ko je bil model mejnega oblikovanja cen formaliziran z Uredbo (EU) 2015/1222, se je že uporabljal po vsej Evropi. Zato torej ni šlo za predpisovanje s strani EU, temveč za prilagoditev predpisov obstoječi praksi v državah članicah.
 
»Komisija je pred kratkim predlagala celovit sveženj ukrepov za zmanjšanje odvisnosti maloprodajnih cen električne energije od cene plina. Ti ukrepi bodo potrošnike spodbudili k varčevanju z energijo in omejili prihodke za podmejne tehnologije, s čimer se bo prekinila neposredna povezava med visokimi cenami plina in cenami električne energije. S temi ukrepi se bodo ohranile koristi notranjega trga, zmanjšala poraba plina ter preprečilo izkrivljanje pretoka električne energije na notranjem trgu in s tretjimi državami,« je v odgovoru zapisala evropska komisarka. Prav tako je navedla, da je v zakonodajnem predlogu z dne 18. oktobra 2022 Komisija predlagala nadaljnje ukrepe, da bi obravnavala zlasti naraščajoče cene plina. »Glede na vpliv cene plina na trge električne energije bodo ti ukrepi ublažili tudi nestanovitnost cen električne energije,« je še zapisala evropska komisarka.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen