Odločitev o vpisu tradicije reje lipicancev in čebelarstva na Unescov seznam predvidoma v četrtek

0

Odbor za varovanje nesnovne kulturne dediščine naj bi v sklopu zasedanja v Rabatu danes odločal tudi o vpisu čebelarstva v Sloveniji na Unescov reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva, vendar slovenska nominacija danes ni prišla na vrsto. Odbor bo o vpisu čebelarstva in tudi tradiciji reje lipicancev odločal v četrtek.

Projekt priprave nominacije z naslovom Čebelarstvo v Sloveniji, način življenja je vodilo ministrstvo za kulturo. Pri pripravi so sodelovali strokovnjaki iz Slovenskega etnografskega muzeja, Čebelarskega muzeja iz Radovljice in Čebelarske zveze Slovenije.

Odbor bo v sklopu svojega 17. zasedanja, ki ga v Rabatu gosti Maroko, odločal tudi o vpisu tradicije reje lipicancev na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Večnacionalna nominacija nesnovne dediščine, ki jo je prav tako vodilo slovensko ministrstvo za kulturo, povezuje osem držav – Avstrijo, Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Italijo, Madžarsko, Romunijo, Slovaško in Slovenijo, ki so se povezale, da bi predstavile razpon kulturnih praks in družbenih pomenov, povezanih z rejo dobro znane pasme konj.

Nominacija z naslovom Tradicije reje lipicancev bo prav tako prišla na vrsto v četrtek, je za STA potrdila v.d. generalnega direktorja direktorata za kulturno dediščino na ministrstvu za kulturo Špela Spanžel.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen