Evropski parlament prepričljivo podprl vstop Hrvaške v schengen

0

(10. november 2022) Evropski poslanci so na plenarnem zasedanju pričakovano podprli pristop Hrvaške k schengenskemu območju, saj ta po njihovem mnenju izpolnjuje vse potrebne pogoje, da postane članica območja brez mejnega nadzora. Končno odločitev o odpravi nadzora na notranjih mejah mora zdaj soglasno sprejeti Svet EU-ja, ki bo zeleno luč predvidoma prižgal na zasedanju notranjih ministrov EU-ja 8. decembra. Na tem zasedanju bodo države članice odločale tudi o vstopu Romunije in Bolgarije. Tako bi lahko vse tri države 1. januarja skupaj vstopile v schengen.

Poročevalec, evropski poslanec Paulo Rangel iz Evropske ljudske stranke, je ob tem poudaril, da je bila Hrvaška deležna “najbolj vsestranskega preverjanja za članstvo v schengenskem območju”, več kot katera koli druga država EU-ja doslej. Izpolnila je 281 priporočil na osmih področjih schengenske zakonodaje, njeno pripravljenost sta potrdila tako Evropska komisija kot Svet EU-ja. “Evropski parlament se v celoti strinja: odprava nadzora na notranjih mejah mora biti izvedena do konca tega leta,” je dodal.

Dr. Milan Zver in Romana Tomc (oba EPP/SDS) se strinjata, da je Hrvaška ustrezno pripravljena na vstop v schengen ter da je ta v interesu Slovenije. “Vesel sem, da je Evropski parlament danes z veliko večino potrdil to, kar vemo že nekaj časa – da zadržkov za vstop Hrvaške v schengen ni (…) Menim, da je vstop Hrvaške v velikem varnostnem in praktičnem interesu Slovenije,” se je v odzivu za STA izrazil evropski poslanec dr. Milan Zver.

Kot je spomnil evropski poslanec dr. Milan Zver, Slovenija od 1. januarja ne bo imela več zunanje schengenske meje, kar nas bo razbremenilo določenih obveznosti. “Pri tem je pomembno, da smo v zakonodajo uspeli vključiti nekatere varnostne mehanizme, ki bodo zagotavljali, da Hrvaška izvaja vse potrebno za učinkovito varovanje zunanje schengenske meje. Slednje je pomembno tudi v luči naraščajočega migrantskega vala,” je poudaril poslanec. Obenem je dr. Zver že izrazil željo, da bi Svet EU 8. decembra v schengenski klub poleg Hrvaške sprejel tudi Bolgarijo in Romunijo.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen