Kongresni preiskovalci: Trump v poskusih za spremembo volilnega izida računal na pomoč vrhovnega sodnika Thomasa

0

Odvetniki, ki so nekdanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu pomagali v prizadevanjih za razveljavitev izidov volitev leta 2020, so glede na elektronsko pošto, ki so jo dobili kongresni preiskovalci, računali, da jim bo pri tem pomagal vrhovni sodnik Clarence Thomas.

Iz elektronske pošte z dne 31. decembra 2020 je razvidno, da so odvetniki razpravljali o načinih za odložitev potrditve rezultata predsedniških volitev v Georgii, kjer je tesno zmagal Joe Biden. Eden od odvetnikov Kenneth Chesebro je predlagal, da bi lahko bila ključna pritožba Thomasu kot sodniku, ki obravnava izredne pritožbe iz Georgie.

“Želimo stvari oblikovati tako, da bi Thomas lahko bil tisti, ki bi izdal nekakšno odredbo o prekinitvi, ali drugo mnenje okrožnega sodišča, ki bi ugotovilo, da so izidi v Georgii dvomljivi. Realno gledano je Thomas naša edina možnost, da do 6. januarja dobimo ugodno sodno mnenje, ki bi lahko zadržalo potrditev izida v kongresu,” je zapisal Chesebro.

Drugi odvetnik John Eastman je odgovoril, da se s tem strinja, in dodal, da bo Thomasovo ukrepanje verjetno dovolj, da posreduje državni kongres Georgie, je zapisal Eastman. Vrhovno sodišče je potem zavrnilo več njihovih zahtev za posredovanje in razveljavitev izidov volitev.

Elektronska sporočila so bila razkrita kongresnim preiskovalcem v okviru dolgotrajne tožbe, v katero sta vključena konservativni odvetnik in arhitekt zadnjih Trumpovih prizadevanj, da bi ostal na položaju Eastman, ter odbor predstavniškega doma, ki preiskuje napad na ameriški kongres 6. januarja lani.

Eastman je poskušal odboru prikriti dokumente na podlagi načela zaupnosti med odvetnikom in stranko. Odbor je trdil, da obstaja pravna izjema, ki dovoljuje razkritje komunikacije v zvezi s tekočimi ali prihodnjimi kaznivimi dejanji.

Sodnik ameriškega okrožnega sodišča David Carter, ki vodi proces tožbe, se je večinoma strinjal in odredil, da se odboru predstavniškega doma razkrije na stotine elektronskih sporočil.

Elektronsko pošto je prvi objavil Politico. Thomasovo ženo Virginijo, ki je Trumpova aktivistka, je odbor zaslišal septembra, ko je vztrajala pri trditvi, da so bile volitve leta 2020 ponarejene.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen