Na Dunaju bodo lahko pokojne pokopavali v razgradljivi živi krsti iz gob

0

Na dunajskem osrednjem pokopališču je odslej možen tudi pokop v naravi, in sicer v živi krsti, izdelani iz gob. Ta se skupaj z vsebino v stiku z zemljo ali vodo na naraven način razgradi že v nekaj mesecih.

Dunajsko pogrebno podjetje je predstavilo inovativen način pokopa v naravi, ki je bil doslej možen le v žari. Prva živa krsta za naravni pokop brez upepeljevanja je izdelana iz gob, je lahka in na prvi pogled podobna stiroporu. Ko pride v stik z vodo ali zemljo, se začne skupaj s truplom razkrajati. Pri razgradnji se brez nastanjanja ogljikovega dioksida strupi nevtralizirajo in nastane za naravo koristen kompost. Prav za tovrstne pokope so na dunajskem osrednjem pokopališču uredili ločeno parcelo.

Vodilo 28-letnega izumitelja in arhitekta Boba Hendrikxa z Nizozemske je bilo, da sklene naravni krogotok življenja, ne da bi pri tem strupi iz telesa in krste obremenjevali okolje. Po njegovem mnenju gre za najbolj naraven in okolju prijazen način pokopa. Živo krsto izdelajo tako, da v kalup naselijo podgobje avtohtonih gob, ki se s svojimi nitkami v sedmih dneh razrastejo v želeno obliko. Pri tem procesu ne potrebujejo niti vode niti električne energije ali svetlobe. Nato krsto posušijo, s čimer prekinejo rast gob. Pred uporabo na njeno dno položijo mah. Ko pride v stik z vodo ali zemljo, gobe ponovno zaživijo. Čeprav je krsta peresno lahka, lahko nosi tudi do 200 kilogramov. Zanjo je treba odšteti 990 evrov.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen