Slavnega očeta psihoanalize Sigmunda Freuda bo upodobil oskarjevec Anthony Hopkins

0

Produkcijska hiša Sony Pictures Classics je odkupila pravice za film Freud’s Last Session, v katerem bo slavnega očeta psihoanalize Sigmunda Freuda upodobil oskarjevec Anthony Hopkins. Ob njem bo v vlogi priznanega pisatelja in misleca C. S. Lewisa nastopil Matthew Goode. Film bo režiral Matt Brown, piše filmski portal Deadline.

Film Freud’s Last Session, ki temelji na igri dramatika Marka St. Germaina The God Committee, se začne na predvečer druge svetovne vojne, ko Freud povabi kultnega avtorja C. S. Lewisa na debato o obstoju Boga.

Film prikazuje Freudov odnos do svoje lezbične hčerke Anne, pa tudi Lewisovo nekonvencionalno romanco z materjo svojega najboljšega prijatelja, je teme filma povzel Deadline.

“Ta zelo človeška zgodba o dveh svetovno znanih velikanih ideologij si zasluži, da jo predstavimo širokemu občinstvu,” je poudarila Maya Amsellem, direktorica družbe Westend Films, od katere je Sony Pictures Classics (SPC) kupil pravice za film. “Ne bi si mogli želeti boljšega partnerja, kot je SPC, ki bo v film vnesel svojo strast in strokovno znanje,” je dodala.

V Freudove čevlje bo stopil Hopkins, ki je lani za svojo igralsko upodobitev protagonista v filmu Oče Floriana Zellerja dobil svojega drugega oskarja.

Sigmund Freud se je rodil 6. maja 1865 v Priborju na Češkem (nekdanji Avstro-Ogrski) v judovski družini. Čeprav je bil prvorojenec in je imel tri brate ter pet sester, je imel tudi starejše polbrate iz očetovega prejšnjega zakona. Po šolanju na ugledni srednji šoli, kjer je bil več let najboljši učenec v razredu, je študiral na Dunajski univerzi, najprej je želel študirati pravo, pozneje pa je študiral medicino, filozofijo pri Franzu Brentanu ter psihologijo in zoologijo.

Leta 1930 je v Frankfurtu prejel Goethejevo nagrado za delo na področju psihologije. Leta 1886 se je poročil z Martho Bernays, s katero sta imela šest otrok. Po prihodu nacistov na oblast so v Nemčiji njegova dela začeli kritizirati. Ko je njegovo najmlajšo hči Anno marca 1938 zaslišal gestapo, se je zavedel, da je čas, da državo zapusti. S pomočjo zvez vplivnežev in diplomatskega pritiska s strani Velike Britanije in Združenih držav Amerike se je Freud z družino izselil; prek Pariza je emigriral v London. Štiri sestre so nacisti umorili v koncentracijskih taboriščih.

Freud je vse svoje življenje strastno kadil cigare in kljub raku spodnje čeljusti kadil vse do smrti. Imel je 30 operacij, ki naj bi omejile raka. Leto dni po izgnanstvu Freud ni zmogel več prenašati bolečin in se je v dogovoru s svojim zdravnikom odločil za smrt. Umrl je 23. septembra 1939.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen