V ZDA oktobra nepričakovana upočasnitev inflacije na 7,7 odstotka

0

ZDA so oktobra zabeležile četrto zaporedno upočasnitev inflacije na ravni potrošnikov. Cene življenjskih potrebščin, merjene z indeksom CPI, so se minuli mesec na letni ravni podražile za 7,7 odstotka, kar je 0,2 odstotne točke pod pričakovanji analitikov in najmanj po januarju letos. Septembra je bila medletna inflacija v ZDA 8,2-odstotna.

Osnovni indeks cen življenjskih potrebščin (CPI), ki meri gibanje cen dobrin in storitev v največjem gospodarstvu na svetu ter izključuje cene hrane in energije, se je medtem po podatkih ameriškega ministrstva za delo oktobra na letni ravni s septembrskih 6,6 odstotka znižal na 6,3 odstotka, kar prav tako predstavlja večji padec od pričakovanega, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ne glede na to, da se je rast cen ohladila, pa še vedno ostaja visoka in bremeni številna ameriška gospodinjstva. Četudi se je odmaknila od najvišje ravni v 40 letih, to je 9,1 odstotka v juniju, še ni pričakovati popuščanja ameriške centralne banke Federal Reserve, ki se proti podražitvam kljub strahu pred recesijo bori z občutnim zviševanjem obrestnih mer.

Problematične so predvsem cene goriva, ki so se po ruski invaziji na Ukrajino v zadnjih 12 mesecih podražile za 17,6 odstotka, kažejo podatki, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Na mesečni ravni je bila inflacija v ZDA oktobra 0,4-odstotna, kar je prav toliko kot septembra, CPI, ki izključuje cene hrane in energije, pa se je upočasnil na 0,3 odstotka (septembra je bil pri 0,6 odstotka).

Inflacija se je umirili, čeprav se je bencin oktobra podražil prvič po treh mesecih, in sicer na mesečni ravni za štiri odstotke. To je posledica odločitve držav dobaviteljic nafte za zmanjšanje proizvodnje. V primerjavi z lanskim oktobrom je bil bencin dražji za 17,5 odstotka.

Hrana se je v letu dni podražila za 10,9 odstotka, živilski izdelki na splošno za 12,4 odstotka, najemnine pa za 7,5 odstotka

Za 0,5 odstotka so se na mesečni ravni znižale cene zdravstvenih storitev, čeprav so od oktobra lani višje za pet odstotkov. Rabljeni avtomobili so se pocenili že četrti mesec zapored, pocenila pa so se tudi oblačila, pohištvo in letalske vozovnice.

Ker pa je inflacije še vedno visoka, so bila plače realno za 2,3 odstotka nižje kot oktobra lani.

Ameriški predsednik Joe Biden je po objavi poročila ministrstva za delo sporočil, da dosegajo ZDA napredek v boju proti inflaciji, pri čemer pa z napori njegove administracije ohranjajo skoraj ves napredek glede rasti zaposlovanja in gospodarstva. “Moj gospodarski načrt kaže rezultate in Američani lahko vidijo, da se z globalnimi ekonomskimi izzivi spopadamo s pozicije moči,” je sporočil Biden.

Razložil je, da bo zniževanje inflacije na normalno raven trajalo in da pot ne bo gladka, vendar pa bodo družinam priskočili na pomoč pri pokrivanju življenjskih stroškov. “Američani že plačujejo 1,20 dolarja manj za galono bencina, kot so poleti. Poročilo o inflaciji kaže na težko pričakovano olajšanje v živilskih trgovinah, ko se približujemo praznikom. Milijoni pa prihranijo 800 dolarjev na leto pri plačevanju zdravstvenega zavarovanja,” je sporočil Biden.

Z mislijo na torkove vmesne volitve je dejal, da bo sodeloval z republikanci pri idejah za olajšanje položaja gospodinjstev. Bo pa odločno nasprotoval izničenju doseženega ali čemur koli, kar bo cene zvišalo. “Smo na pravi poti, le nadaljevati moramo po njej,” je zagotovil.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen