V ruskih napadih na Kijev in Sumi osem mrtvih

0

V današnjih napadih Rusije na Kijev in mesto Sumi na vzhodu Ukrajine je bilo po navedbah tamkajšnjih oblasti ubitih najmanj osem ljudi. V Kijevu so tri osebe umrle v napadu na stanovanjsko zgradbo z dronom. Več sto krajev je ostalo brez elektrike. Rusija je medtem sporočila, da so njeni droni in rakete danes zadeli vse predvidene tarče.

Ukrajinsko prestolnico Kijev je davi napadlo več deset dronov kamikaz. Gre za brezpilotne letalnike, ki naj bi jih Rusiji dobavljal Iran. Ti lahko več ur lebdijo v zraku, nato pa se spustijo nad tarčo in eksplodirajo. Ukrajina trdi, da jih je Rusija uporabila že v preteklosti, Iran pa zanika, da bi jih dobavljal Rusiji.

Eden od dronov je zadel stanovanjski blok v okrožju Ševčenko. Izpod ruševin so po navedbah predstavnika urada ukrajinskega predsednika Kirila Timošenka doslej rešili 19 ljudi, najmanj štirje pa so v napadu umrli. Kijevski župan Vitalij Kličko je sporočil, da je med ubitimi mlad zakonski par, ki je pričakoval otroka, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po njegovih besedah so nad ukrajinsko prestolnico poslali 28 dronov, ukrajinski sistemi zračne obrambe pa naj bi sestrelili vse razen petih. Kličko je na Twitterju objavil tudi fotografijo, na kateri je domnevna razbitina drona iranske izdelave.

O novih ruskih napadih so sicer danes poročali z različnih koncev Ukrajine. V vzhodni regiji Sumi so bili zjutraj po navedbah tamkajšnjega guvernerja Dmitra Živickega ubiti štirje ljudje, potem ko so tri rakete zadele “objekt civilne infrastrukture”.

Ukrajinski premier Denis Šmigal je pred tem sporočil, da je Rusija v treh regijah – Kijevu, Sumiju in osrednji regiji Dnepropetrovsk – danes zadela kritično infrastrukturo, pri čemer je bilo več ljudi ubitih in ranjenih, več sto krajev pa je ostalo brez elektrike.

“Kaže, da sedanji sovražnik v svojem zlu združuje vse sovražnike naše države. Deluje zahrbtno – pobija civiliste, uničuje stanovanjske zgradbe in infrastrukturo,” je dejal ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski.

“Sovražnik lahko napada naša mesta, a ne bo nas zlomil. Okupatorji bodo dobili le pravično kazen, prihodnje generacije pa jih bodo obsojale. In mi bomo zmagali,” je še poudaril Zelenski v ločenem sporočilu.

Ruska vojska je medtem nekaj ur po napadih sporočila, da je zadela “vse predvidene tarče” v Ukrajini. “Ruske oborožene sile so nadaljevale z napadi z visoko natančnim in orožjem dolgega dosega (…) na vojaške poveljniške in nadzorne objekte ter na energetski sistem Ukrajine,” so še zapisali na ruskem obrambnem ministrstvu.

Mihajlo Podoljak iz urada ukrajinskega predsednika pa je pozval k sankcijam proti odgovornim, in sicer zahteva izključitev Rusije iz skupine G20.

“Tisti, ki dajejo ukaze za napade na kritično infrastrukturo (…) in organizirajo popolno mobilizacijo, da bo fronta prekrita s trupli, ne more sedeti za isto mizo z voditelji G20,” je poudaril.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen