Stoltenberg: Putinova zmaga v Ukrajini bi predstavljala grožnjo za vse nas

0

Če bo ruski predsednik Vladimir Putin zmagal v vojni v Ukrajini, bo to “predstavljalo grožnjo tudi za vse nas”, je pred zasedanjem obrambnih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg. Zato bodo članice še naprej nudile podporo Ukrajini, pri čemer morajo okrepiti tudi lastne zaloge orožja. O tem bodo govorili ministri.

“Če Putin zmaga, to ne bo samo poraz za Ukrajino, ampak tudi poraz in nevarnost za vse nas. Ker bo svet bolj nevaren, mi pa bomo bolj ranljivi za nadaljnjo rusko agresijo,” je pred sredinim začetkom dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov Nata povedal generalni sekretar zavezništva.

Zaveznice morajo zato še naprej nuditi podporo Ukrajini, pri čemer pa se praznijo tudi njihova skladišča z vojaško opremo in orožjem, je dejal Stoltenberg.

“Zato zdaj razpravljamo, kako okrepiti proizvodnjo, da bi ponovno napolnili skladišča z opremo in še naprej pomagali Ukrajini,” je pojasnil. Na zasedanju ministrov za obrambo v sredo in četrtek pričakuje odločitev o tem, kako uporabiti Natov proces načrtovanja, da bi okrepili proizvodnjo vojaške opreme.

Ministri, med njimi slovenski obrambni minister Marjan Šarec, bodo sicer v sredo z ukrajinskim kolegom Oleksijem Reznikovom razpravljali tudi o tem, kakšno pomoč še potrebuje Ukrajina.

“Naše sporočilo je jasno. Nato bo Ukrajini stal ob strani, dokler bo treba. Putin je začel to vojno in jo mora končati z umikom iz Ukrajine,” je poudaril Stoltenberg. Dodal je, da mora medtem beloruski predsednik Aleksander Lukašenko ustaviti sodelovanje Belorusije v tem “nezakonitem konfliktu”.

Povedal je še, da so Putinove grožnje z uporabo jedrskega orožja nevarne in neodgovorne. Poudaril je, da se Rusija zaveda, da v jedrski vojni ne more zmagati nihče. “Rusiji smo jasno sporočili, da bi uporaba jedrskega orožja imela hude posledice,” je dodal.

Po njegovih besedah Nato pozorno spremlja ruske jedrske sile, pri čemer niso zaznali sprememb v ruskem ravnanju. Vendar pa ostajajo pozorni.

Napovedal je, da bo zavezništvo prihodnji teden izvedlo tudi že dolgo načrtovano vajo jedrskega odvračanja. Če bi to rutinsko letno vajo zaradi trenutnih okoliščin odpovedali, bi s tem poslali napačno sporočilo, je poudaril. “Natovo odločno in predvidljivo obnašanje ter naša vojaška moč sta najboljši način za preprečitev eskalacije,” je povedal.

Odzval se je tudi na raketne napade, ki jih Rusija v teh dneh izvaja v Ukrajini. Po njegovih besedah gre za znak šibkosti Rusije.

Na zasedanju bodo po besedah generalnega sekretarja Nata govorili tudi o zaščiti kritične infrastrukture, potem ko sta bila plinovoda Severni tok 1 in 2 v Baltskem morju tarča sabotaže.

Ob tem je povedal, da je Nato po incidentih na plinovodih že podvojil svojo prisotnost v Baltskem morju. Tam je tako več kot 30 ladij, pa tudi letalske in podmorske zmogljivosti.

Glede morebitnega sklica izrednega vrha voditeljev zavezništva pa je Stoltenberg povedal, da tega zaenkrat ne načrtujejo. “Sklicali ga bomo, ko bo treba,” je dejal.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen