Nehammer ostro kritiziral Evropsko komisijo zaradi neukrepanja na področju migracij

0

Avstrijski kancler Karl Nehammer je v pogovoru, objavljenem v današnji izdaji nemškega časnika Welt, opozoril na znatno povečanje nezakonitih prehodov avstrijske meje in v zvezi s tem ostro kritiziral neodzivnost Evropske komisije. Poudaril je, da migranti pred vstopom v Avstrijo prečkajo več članic EU, ne da bi jih pri tem kdo zaustavil.

“Zakaj Evropska komisija kot varuhinja pogodb končno ne poskrbi, da se zakonodaja EU ne krši, zlasti na primeru, ko v kopensko državo, kot je Avstrija, prispe veliko število nezakonitih migrantov,” se je spraševal Nehammer in pri tem opozoril, da migranti pred vstopom v Avstrijo prečkajo več članic EU in varnih tretjih držav, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Evropsko komisijo je obtožil, da je v zadnjih letih prezrla številne luknje na zunanjih mejah EU. Prav tako se je spravil na agencijo EU za zunanje meje Frontex, za katero meni, da bi jo bilo treba prisiliti, da učinkovito zaščiti zunanje meje unije, postane zaščitni zid za članice in ostro ukrepa proti trgovini z ljudmi.

Po navedbah konservativnega kanclerja je Avstrija od začetka januarja do konca avgusta prejela skoraj 57.000 prošenj za azil, kar predstavlja 195-odstotno povečanje v primerjavi s prejšnjim letom. “Število bo še naprej naraščalo, poleg tega pa smo sprejeli približno 85.000 Ukrajincev, za katere skrbimo in jim zagotavljamo zaščito,” je še dodal.

Podpredsednik Evropske komisije Margaritis Schinas je v ponedeljek na Twitterju poudaril, da nobena država ne more sama upravljati migracij in dodal, da morajo članice okrepiti medsebojno sodelovanje.

O spopadanju z migracijami bodo v petek razpravljali tudi notranji ministri EU, po navedbah komisije pa bodo Avstrija, Slovaška, Slovenija, Češka in Madžarska na to temo izvedle še dodatna ministrska posvetovanja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen