Obtožbe na račun duhovnika Šömna po navedbah Nadškofije Maribor lažne

0

Mediji poročajo o obtožbah na račun slovenskega duhovnika, ki naj bi kot misijonar v DR Kongu spolno zlorabljal otroke, zdaj pa opravlja duhovniški poklic v eni od župnij pri Mariboru. Na Nadškofiji Maribor poudarjajo, da je preiskava pokazala, da so obtožbe lažne.

Več domnevnih žrtev je za francosko televizijo France24 povedalo, da jih je pred več kot 20 leti spolno nadlegoval slovenski duhovnik, ki je deloval pri njih kot misijonar. Po poročanju medijev gre za Jožeta Šömna, ki je zdaj duhovnik v Slivnici in zanika krivdo.

Na Nadškofiji Maribor v današnjem sporočilu za javnost pojasnjujejo, da so osumljenemu duhovniku takoj po prejemu prijave prepovedali delo z mladoletnimi in zadrževanje z njimi na samem. “Prav tako je bila dana prijava na policijo. Pisno smo zaprosili ordinarija kraja, kjer naj bi do zlorab prišlo, da v skladu s cerkvenimi normami začne preiskovalni postopek, ter mu obljubili vso potrebno pomoč in sodelovanje,” so navedli.

Po izvedeni preiskavi je dikasterij za nauk vere pri Rimski kuriji po navedbah Nadškofije Maribor “prišel do zaključka, da glede klerika, na katerega se je nanašala prijava, ne obstaja fumus delicti (sum prekrška)”. Obtožbe naj bi bile torej lažne, z namenom pridobitve finančne koristi, in s tem je za Vatikan primer zaključen.

“Nadškofija Maribor poudarja, da je v celotni fazi postopka delovala transparentno, sodelovala in izkazovala pripravljenost sodelovati z vsemi državnimi in meddržavnimi organi ter spoštovala kanonske norme kazenske narave. Zavzema se za ničelno toleranco do spolnih zlorab in iskanje resnice,” je še zapisala v današnjem sporočilu za javnost.

Po poročanju medijev sta policija in tožilstvo primer zavrgli zaradi zastaranja.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen