Največ zanimanja za županski stolček tako kot pred štirimi leti v Mariboru, a nekaj je gotovo – Arsenovič več ne bo župan!

2

Ob 19. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur za občinske svetnike in župane na lokalnih volitvah, ki bodo 20. novembra. Med 12 mestnimi občinami je podobno kot pred štirimi leti največ zanimanja za županski stolček v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 15 kandidatov, najmanj pa v Slovenj Gradcu, kjer je edini kandidat aktualni župan.

Med 12 mestnimi občinami sta le dve takšni, kjer je z gotovostjo moč trditi, da bo prišlo do menjave v vodstvu, saj aktualna prva moža občine ne kandidirata več. To sta krški župan Miran Stanko in murskosoboški podžupan Zoran Hoblaj, ki je po odhodu leta 2018 izvoljenega župana Aleksandra Jevška med ministre funkcijo župana opravljal začasno. V krškem kandidira šest kandidatov, v Murski Soboti štirje.

V vseh drugih mestnih občinah pa aktualni župani računajo na vnovični mandat. Med temi je tudi župan prestolnice Zoran Janković, ki se poteguje za že peti mandat. Načrte mu bo poskušalo prekrižati osem protikandidatov, med drugim kandidat SDS Igor Horvat, kandidatka Levice Nataša Sukič, kandidatka NSi Mojca Sojar in Aleš Primc iz stranke Glas za otroke in družine.

Še več pa si jih želi županovanja v štajerski prestolnici, kjer bo aktualnega župana Saša Arsenoviča izzvalo kar 14 protikandidatov. Med resnejšimi tekmeci bodo zagotovo nekdanji župan Franc Kangler, nekdanji direktor UKC Maribor Vojko Flis, ki ga kandidira Gibanje Svoboda, poslanec Dejan Kaloh iz SDS in kandidat SD Boštjan Klun.

V Celju bodo aktualnega župana Bojana Šrota, ki se poteguje za že sedmi mandat, izzvali štirje protikandidati – neodvisni kandidat Matija Kovač, kandidat SD Primož Brvar, kandidat Liste za Celje Sandi Sendelbah in kandidat Gibanja Svoboda Uroš Lesjak.

Aktualnega župana v Kranju Matjaža Rakovca bo izzvalo pet protikandidatov, med drugim nekdanji direktor agencije za varnost prometa Igor Velov, kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec ter predsednik stranke Resni.ca Zoran Stevanović.

Zanimive volitve si lahko obetamo v Kopru, kjer se bo na čelo občine znova skušal zavihteti nekdanji župan Boris Popovič, ki ga je na volitvah pred štirimi leti s tesno razliko premagal aktualni župan Aleš Bržan.

V Mestni občini Novo mesto se bo župan Gregor Macedoni, ki za svoj tretji mandat kandidira s podpisi volivcev in ob podpori lastne Liste Gregorja Macedonija, pomeril le s kandidatom SD Srečkom Vovkom.

V najmlajši slovenski Mestni občini Krško se bo za mesto, ki ga trenutno zaseda Miran Stanko, ki pa ne bo kandidiral, pomerilo šest kandidatov, med katerimi pa bi težko našli favorite. Politično najbolj znana sta sicer občinski svetnik iz vrst SDS Jože Olovec in nekdanji poslanec Dušan Šiško.

V Velenju bo imel aktualni župan Peter Dermol šest izzivalcev, v Novi Gorici pa aktualni župan Klemen Miklavič pet.

Zanimivo bi lahko bilo tudi na Ptuju, kjer aktualno županjo Nuško Gajšek izziva sedem protikandidatov, med njimi Andrej Čuš, nekdanji poslanec Levice Boštjan Koražija in kandidatka SLS Suzana Lara Krause.

Sicer pa je med skupaj 75 kandidati v 12 mestnih občinah komaj 14 kandidatk.

Kandidati imajo od danes, ko se začenja volilna kampanja, en mesec časa prepričati volivce, da glas oddajo prav njim. Kandidature bodo uradne po potrditvi na občinskih volilnih komisijah, najpozneje 30. oktobra, javno jih morajo objaviti do 4. novembra.

Št. komentarjev: 2
  1. franjo pravi

    Napoved za Maribor: v 2. krogu bosta Kangler in Flis ali pa Kangler in Kaloh. Arsenovič je bye bye.

  2. Karli pravi

    Na Maribor spet postane žlahtno desno mesto. Ko so ga vodili levi nesposobneži (tovornik, sovič, fištravec) je Maribor šel vedno dol!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen