Musk: SpaceX ne more v nedogled financirati Starlinka v Ukrajini

0

Ustanovitelj Tesle in podjetja SpaceX, milijarder Elon Musk, je v petek izjavil, da SpaceX ne more v nedogled financirati satelitskega interneta Starlink v Ukrajini, ki so ga aktivirali februarja, da bi ukrajinski vojski in prebivalcem omogočili dostop do spleta. Ob tem je Musk zatrdil, da podjetje ne zahteva povračila preteklih stroškov.

“SpaceX ne zahteva povračila preteklih stroškov, vendar tudi ne more financirati obstoječega sistema v nedogled,” je v petek tvitnil Musk, ki je nedavno izzval jezo Kijeva, potem ko je na Twitterju objavil anketo s svojimi predlogi za končanje vojne v Ukrajini. Ti med drugim vključujejo izvedbo novih referendumov na zasedenih ukrajinskih ozemljih in prepustitev Krima Rusiji.

Po poročanju ameriških medijev je eden najbogatejših ljudi na svetu prejšnji mesec prosil Pentagon, naj program financira namesto njega, kar je v seriji tvitov Musk tudi potrdil.

“Lahko potrdimo, da je ministrstvo prejelo korespondenco od družbe SpaceX o financiranju (…) njihovega proizvoda za satelitske komunikacije v Ukrajini. Še naprej komuniciramo s podjetjem SpaceX o tej in drugih temah,” je v izjavi dejala namestnica tiskovnega predstavnika Pentagona Sabrina Singh. Ta je novinarjem povedala tudi, da obstajajo alternative za Starlink, vendar podrobnosti ni navedla.

Sistem Starlink, ki se je izkazal za ključnega za ukrajinsko vojsko, sicer deluje tako, da prek omrežja satelitov zagotavlja širokopasovni internet, poroča britanski BBC. Ukrajina je ta teden Starlinku pripisala zasluge za pomoč pri ponovnem zagonu ključne infrastrukture, potem ko je državo pretreslo več kot sto ruskih raketnih napadov.

Vendar pa po Muskovih besedah vzdrževanje Starlinka stane 20 milijonov dolarjev na mesec, SpaceX pa naj bi doslej za vzdrževanje Ukrajine na spletu porabil 80 milijonov dolarjev.

“Poleg terminalov moramo ustvariti, izstreliti, vzdrževati in dopolnjevati satelite in zemeljske postaje,” je Musk pojasnil na Twitterju, ki naj bi ga vendarle kupil. “Prav tako smo se morali braniti pred kibernetskimi napadi in motnjami, ki so vedno težje,” je dodal.

Podpredsednik ukrajinske vlade Mihajlo Fedorov je na Twitterju dejal, da je Starlink bistven element ukrajinske infrastrukture. Poleg tega je v luči zmanjšanja napetosti med milijarderjem in Kijevom dejal, da je Musk “med največjimi zasebnimi donatorji na svetu, ki podpirajo Ukrajino”, navaja BBC.

Pomen omrežja Starlink je na Twitterju poudaril tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak. “Naj nam bo všeč ali ne, Musk nam je pomagal preživeti najbolj kritične trenutke vojne,” je zapisal Podoljak in dodal, da bo Ukrajina “našla rešitev, da bo Starlink še naprej deloval”.

Medtem je CNN poročal, da podatki družbe SpaceX, ki jih je podjetje delilo s Pentagonom, kažejo, da so približno 85 odstotkov prvih 20.000 terminalov v Ukrajini vsaj delno plačale države ali drugi subjekti. Ti naj bi plačali tudi približno 30 odstotkov internetnega dostopa, še navaja AFP.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen