[Kordiševo kubansko kmetovanje – noben zaposlen, vsi samo na pridelkih] V SDS za razpravo na odboru DZ o Kordiševi zlorabi instituta socialnega podjetništva!

8

Kandidat za predsednika republike Miha Kordiš je po mnenju poslanske skupine SDS zlorabil institut socialnega podjetništva, zato so vložili zahtevo za sklic nujne seje odbora DZ za delo, ki mu Kordiš sicer tudi predseduje. Kot so zapisali v zahtevi, je Kordiš v ustanovnem aktu zavoda NDP TOZD zapisal, da bo zaposlil tri delavce, a ni nobenega.

Zavod ima v lasti njivo, na kateri so prostovoljci samo v enem letu opravili 800 ur dela, za kar naj bi plačilo prejeli v pridelkih, je vodja poslanske skupine SDS Jelka Godec zapisala v zahtevi za sklic nujne seje odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide.

Zavod ima v lasti še spletno trgovino, kjer poleg lastnih pridelkov prodaja tudi produkte domačih in tujih partnerjev. Prostovoljci pa naj bi na plačilo, po besedah sestre enega od prostovoljcev, morali čakati tudi po več mesecev, je dodala Godčeva.

Ob tem je opozorila, da zakon socialno podjetništvo opredeljuje kot trajno opravljanje podjetniške dejavnosti, kjer ustvarjanje dobička ni glavni cilj, temveč je ta v doseganju socialnih oz. družbenih učinkov. Zakon določa tudi, da socialnemu podjetju minister, pristojen za gospodarstvo, z odločbo odvzame status, če ne posluje v skladu z aktom o ustanovitvi.

Po mnenju Godčeve iz ustanovnega akta Kordiševega zavoda izhaja “nesporen namen ustanovitve z namenom zaposlovanja.” Kordišu očita še, da kljub zagovarjanju delavskega lastništva podjetij v ustanoviteljstvo ni spustil nobenega od številnih “delovnih prostovoljcev”. Kordiš bi lahko svojo “kolektivno njivo” obdeloval in na njej gradil skupnost tudi na dogovorni ravni, torej brez formalne ustanovitve socialnega podjetja, je zapisala.

Odboru za delo zato v SDS predlagajo sprejem sklepa, s katerim bi gospodarskemu ministru priporočili preveritev ali zavod NDP TOZD izpolnjuje zakonske pogoje. Finančni upravi, inšpektoratu za delo in tržnemu inšpektoratu pa bi s sklepom predlagali preveritev zakonitosti poslovanja socialnega podjetja.

Stranka Levica se je na Twitterju na zapisano odzvala z besedami, da je vsak trenutek, ki ga SDS zapravi “za ta teater”, trenutek manj, ki ga lahko uporabi za rušenje Radiotelevizije Slovenija, dolgotrajne oskrbe, javnih stanovanj ali pravic istospolnih.

V poslanski skupini Levica so za STA potrdili, da bo Kordiš kot predsedujoči odboru DZ za delo sklical sejo.

Št. komentarjev: 8
 1. Re gornjim pravi

  Če to ni mešanje dreka? Zanima me , kako ima urejeno posestvo Počivalšek ali Vizjak? Zaradi njiju gotovo ne bo sklicevali izrednih sej za družino itd. Sicer pa , lepo u…rejena Jelka gGodec že ve, kako se to dela

 2. linke pravi

  svoj fevd je pa levičarski boljševiški pankrt hitro o9gradil.

 3. linke pravi

  svoj fevd je pa levičarski boljševiški pankrt hitro o9gradil.

 4. raft pravi

  Ni vreden, da ga pes poščije.

 5. linke pravi

  o pa je vreden še kaj drugega kot da ga samo pes poščije. kopile komsomolsko

  1. Re gornjim pravi

   Se na tem portalu morda nekomu meša? Kolikokrat misli Linke napisati eno in isto blesarijo? Vam pošljem rešilca na Trstenjakovo?

 6. linke pravi

  o pa je vreden še kaj drugega kot da ga samo pes poščije. kopile komsomolsko

 7. keks pravi

  Pokvarjeni levičar kot prav vsak levičar.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen