Glasovanje na referendumih čez en mesec, SDS in koalicija aktivno v kampanjo

0

Danes je tudi uradno stekla enomesečna referendumska kampanja, z izjemo NSi se vanjo kot organizator podajajo vse parlamentarne stranke. Napovedujejo, da bodo volivce pozvale k odhodu na volišča. V SDS sicer v kampanji pričakujejo predvsem vsebinsko razpravo, koalicija pa poudarja predstavitev argumentov, ki bodo preprečili zavajanje volivcev.

Enomesečna referendumska kampanja o zakonih o vladi, o Radioteleviziji Slovenija (RTVS) in o dolgotrajni oskrbi se bo zaključila v petek, 25. novembra, do takrat pa bodo zagovorniki in nasprotniki zakonov nagovarjali volivce.

Pobudniki referenduma morajo za uspeh na glasovanju doseči t. i. zavrnitveni kvorum. Po veljavni zakonodaji je namreč zakon na referendumu zavrnjen, če proti njemu glasuje večina volivcev, ki so veljavno glasovali, pod pogojem, da proti glasuje najmanj petina vseh volivcev. Skupno število volilnih upravičencev na tokratnih referendumih je po podatkih ministrstva za notranje zadeve 1.695.330, torej mora proti posameznemu zakonu glasovati vsaj 339.066 volivcev.

Poslanka SDS Alenka Jeraj je ob tem danes napovedala, da se bodo v stranki po “najboljših močeh” potrudili, da ljudi motivirajo. Sicer pa so v SDS ob začetku kampanje poudarili, da pričakujejo predvsem vsebinsko razpravo o zakonih. Prepričani so namreč, da je pri njihovem sprejemanju umanjkala javna razprava, volivci pa da ne morejo vedeti o čem odločajo, če nimajo podatkov.

Tudi stranke koalicije Gibanje Svoboda, SD in Levica se aktivno podajajo v referendumsko kampanjo. Koalicijski partnerji zatrjujejo, da ne računajo na izigravanje kvoruma, ampak bodo volivce pozvali k udeležbi na glasovanju. V času kampanje pa jih bodo pozivali tudi, da zakone na glasovanju podprejo. V koaliciji so prepričani, da bodo pri tem uspešni.

Poslanka Gibanja Svoboda Mojca Šetinc Pašek je danes zatrdila, da bo koalicija vodila odprto in človeško referendumsko kampanjo, volivcev pa da pri tem ne nameravajo zavajati in lagati. V kampanjo se po podajajo s pozivom 3X ZA, v njej pa se bodo borili za neodvisno javno RTVS, za dostojno starost in za učinkovito vlado.

Šetinc Paškova prav tako zatrjuje, da se ne ukvarjajo s tem, ali bo kvorum dosežen, ampak s tem, da volivcem povedo, kaj vsak od omenjenih zakonov dejansko prinaša. “Vem, da naši volivci in volivke naša sporočila razumejo in zelo dobro vedo, za kaj pri teh treh referendumih gre,” je prepričana.

Da bodo volivcem poskušali predstaviti argumente, zakaj na referendumih podpreti vse tri zakone, napovedujejo tudi v SD. “Referendum je najširša oblika demokracije, ki jo poznamo v Sloveniji. Prav je, da se ljudstvo odloči, ko se ne moremo dogovoriti tukaj v državnem zboru,” je danes dejal poslanec SD Damijan Zrim.

V Levici pa ob začetku referendumske kampanje zatrjujejo, da je koalicija nanjo pripravljena. Državljane bodo pozvali, da se glasovanja udeležijo, saj gre za ključne, v posameznih točkah celo prelomne zakone, je danes dejal vodja poslancev Levice Matej Tašner Vatovec. “Na referendume gremo po novo zmago, po še eno potrditev načrtov vlade,” je zatrdil.

Tako napoveduje, da bodo v vse tri zakone vložili vso energijo, ki jo premorejo. Kot poudarja, gre sicer za posamične zakone, a tudi načrte vlade, uresničevanje vladnih zavez in ključnih zavez koalicijske pogodbe. “Verjamemo, da je nek splošni sentiment v javnosti, da se umakne politiko iz RTVS, da se zagotovi ustrezne podlage za izvrševanje dolgotrajne oskrbe in da se zagotovi ustanovitev ministrstev, ki bodo naslavljala ključne probleme v družbi,” je optimističen Vatovec.

Za razliko od preostalih parlamentarnih strank pa se NSi vanjo ne bo vključila kot organizator, bodo pa preko parlamentarnega dela in strankarske infrastrukture državljanom dali “jasna sporočila, kako je treba glasovati na referendumu,” je danes dejal vodja poslancev NSi Jožef Horvat. Volivce bodo tako pozvali, da glasujejo proti zakonu o RTVS in dolgotrajni oskrbi.

Kot kaže, pa utegne v referendumski kampanji največ pozornosti pritegniti novela zakona o RTVS. Pri tem vstop v kampanjo napovedujejo tudi različne družbene organizacije.

Med drugim se bo kot organizator v kampanjo o noveli zakona RTVS podalo Društvo novinarjev Slovenije (DNS). Spremembe zakona so podprli že ob njegovem sprejemanju, ker so prepričani, da je prav trenutno veljavni zakon “omogočil politično ugrabitev našega največjega javnega medija”, so sporočili iz društva.

Z uradnim vstopom v kampanjo želijo izkoristiti vse možnosti za podporo noveli zakona in s tem novinarskim kolektivom, ki jim je vodstvo RTVS v zadnjem letu odreklo osnovne pravice, ki jih zagotavljajo medijski zakoni.

Z aktivno vključitvijo v kampanjo želijo prispevati k pozivanju državljanov, da kljub volilni utrujenosti pridejo na referendum in podprejo uveljavitev zakona.

Civilna iniciativa Glas ljudstva pa si medtem s peticijo, ki jo je podpisalo okrog 30 nevladnih organizacij in več kot 60 posameznic in posameznikov iz različnih sfer družbe, prizadeva za nepristranskost RTVS. Zahtevajo tudi odstop vodstva RTVS, ki je po njihovem mnenju nujen pogoj za transparentno in nepristransko referendumsko kampanjo o spremembah zakona o RTVS, so zapisali v iniciativi.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen